Ibland kan färsbiffar vara riktig festmat. Som i den här rätten, tillsammans med en frasig bakelse på spenat och potatis och en len ragu på svartrötter, kryddad med chèvre.

Ibland kan färsbiffar vara riktig festmat. Som i den här rätten, tillsammans med en frasig bakelse på spenat och potatis och en len ragu på svartrötter, kryddad med chèvre.
4 portioner
Färsbiffar:
500 g nötfärs
1 ½ dl mjölk
1 ägg
2 potatisar, kokta
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk krossade enbär
2 msk flytande matfett
salt och svartpeppar
Spenat och potatisbakelse:
500 g potatis, råriven
1 ägg
2 dl mjölk
150 g bladspenat fryst
25 g prästost riven
salt och vitpeppar
2 msk flytande matfett
Chèvrekryddad svartrotsragu:
400 g svartrötter, skalade
2 dl mjölk
1 msk vetemjöl
30 g chèvre
salt
Färsbiffar:
Blanda samman potatis, ägg, lök och mjölk. Tillsätt kryddor och arbeta ihop. Forma portionsbiffar och lägg på en skärbräda.
Spenat och potatisbakelse:
Värm ugnen till 175º . Blanda samman ägg och mjölk, tillsätt potatis, ost och spenat. Krydda och häll i smorda portionsformar. Grädda ca 30 minuter.
Chèvrekryddad svartrotsragu:
Skär svartrötterna i jämna stavar. Koka dem nätt och jämnt mjuka, ca 5 minuter. Låt svartrötterna rinna av. Koka upp mjölken, red av med mjölet, och låt sjuda ca 3 minuter. Tillsätt chèvre, låt osten smälta och salta försiktigt. Lägg ner svartrötterna i såsen.
Stek biffarna i smör ca 3 minuter per sida.
Servering:
Lägg upp biffarna på varma tallrikar tillsammans med spenat- och potatisbakelserna. Plocka upp svartrötterna med stekpincett eller gaffel, och lägg dem i en stapel på varje tallrik. Skeda över av såsen, och servera genast.
Receptet är framtaget i samarbete med Bon Appetit