Fläskfärsbollar i ostsås med potatisbullar och morotssallad

Dessa fläskfärsbollar i ostsås med potatisbullar och morotssallad är två gånger bollar; potatis- och köttbollar. Dessa serveras med krispig sallad och en kryddig ostsås. Vuxet, men fortfarande barnsligt gott. Ostsåsen kan göras utan chili om du inte gillar starka kryddor.

Ingredienser

4 personer

500 g fläskfärs
2 vitlöksklyftor, skalade
1 dl ströbröd
1 msk malen spiskummin
1 ½ tsk salt
1 krm malen vitpeppar
1 dl kokt, kall potatis
1 msk smör

Potatisbollar:
4 bakpotatisar, 800 g
1 tsk salt
1 krm malen vitpeppar
smör och olja till stekning

Kryddig ostsås:
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
100 g cheddar, riven
1 röd spansk peppar, finhackad
1 msk inlagda jalapeños, finhackade
½ tsk salt
1 krm malen svartpeppar

Zucchini och morotsallad:
1 zucchini, skuren på längden i tunna remsor
1 morot, skuren på längden i tunna remsor
1 citron, saften
1 msk olivolja
salt och malen svartpeppar

Till servering:
färsk körvel, plockade blad

Gör så här

Lägg fläskfärsen i en bunke och pressa ner vitlöken. Blanda samman färs, vitlök, ströbröd, kummin, potatis, salt och peppar. Ställ kallt.

Potatisbollar: Tvätta bakpotatisarna. Baka dem i mikrovågsugn på maxeffekt i 14–17 minuter tills de är mjuka. Dela potatisarna och skrapa ur innanmätet. Forma bollar av potatismoset.

Kryddig ostsås: Fräs löken gyllengul i smör. Tillsätt först mjöl och sedan mjölk, lite i taget, tills såsen tjocknar. Tillsätt osten och eventuellt lite mer mjölk. Koka upp, sänk värmen till låg och krydda med chilisorterna, salt och peppar.

Zucchini och morotsallad: Lägg remsorna av zucchini och morot i en skål. Pressa över saften från citronen och blanda samman med olja, salt och peppar.

Forma små bollar av färsen och potatisen. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Stek fläskfärsbollarna krispiga och gyllene, totalt 6–8 minuter. Stek sedan potatisbollarna på samma sätt.

Servering: Fördela fläskfärsbollarna och potatisbollarna på serveringstallrikar. Toppa med zucchini- och morotssallad. Strö över plockade blad av körvel.

Varför ska man välja svenskt griskött?

Grisen har historiskt sett alltid varit en naturlig del av kretsloppet. Förr var det vanligt att ge grisen matrester, potatisskal och annat som blev över i hushållet. Så är det fortfarande, fast resterna kommer från livsmedelsindustrin. Grisarnas gödsel blir en viktig resurs för att sedan kunna odla livsmedel till människor och för att producera biogas, som kan ersätta fossila bränslen.

Den svenska djurskyddslagen garanterar att grisarna föds upp i en miljö där de kan utöva sina naturliga beteenden. Suggor ska gå fritt och inte hållas uppbundna eller vara fixerade. Smågrisar ska ha ett eget fredat och uppvärmt utrymme där de inte är i vägen för suggan. Grisarna får strö att böka i för att sysselsätta sig, exempelvis halm eller torv. I Sverige hålls suggorna lösa och har alltid möjlighet att bädda med strö inför grisningen, vilket är en stark instinkt hos suggan.

» Läs mer om varför du ska välja svenskt griskött

FLER RECEPT

Rulla till toppen