Annies hemlagade julsylta

I takt med att resursklok matlagning blir allt mer populär blir det större efterfrågan på gamla recept, som det här. Förr var det otänkbart att inte ha hemlagad sylta på julbordet. Nu lagar vi sylta mest för att det är en kul upplevelse, och för att vi vill ta tillvara alla styckningsdetaljer.

Ingredienser

ca 1 ½ kg sylta

1 kg färsk fläsklägg
1 ½ kg kalvbog
5 gelatinblad

Till kokning:
2 tsk salt per liter vatten
6 vitpepparkorn
6 kryddpepparkorn
1 lagerblad
1 gul lök, i klyftor
1 morot, i skivor

Till kryddning av syltan:
1 tsk ingefära
1 tsk malen svartpeppar
1 tsk malen kryddpeppar
1 buljongtärning
ev salt

Till servering, varmrätt:
kokt potatis
inlagda rödbetor

På julbordet:
garnera med till exempel stjärnfrukt och persilja

Gör så här

Lägg köttet i en gryta. Häll över kokande vatten så det täcker köttet. Salta, koka upp och skumma. Tillsätt kryddor, lök och morot. Koka under lock på svag värme tills köttet lossnar från benen, ca 1 ½ timme.

Ta upp köttet och ta bort ben och brosk. Lägg tillbaka köttet i buljongen och koka det ca 20 minuter. Sila buljongen och koka ihop den något på hög värme utan lock. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Skär under tiden köttet i små bitar eller mal det i köttkvarn.

Mät upp köttet och blanda det med drygt samma mängd buljong. Smaksätt med kryddor och buljongtärning. Smaka av. Krama ur gelatinbladen, lägg ner dem och rör om. Häll upp syltan i formar och ställ dem kallt att stelna.

Syltan förvaras i kylskåp.

Tips:

Syltan kan djupfrysas, men tunnar sig när den tinar. Hetta då upp den på nytt, smaka av kryddningen och häll tillbaka i formen, för att åter stelna.

FLER RECEPT

Rulla till toppen