Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Rostas med ugnsbakade marinerade grönsaker

Rostas stekt i skivor är både gott och lättlagat. Köttet ser nästan ut som oxfilé, men har grövre köttfibrer och tål att stekas ungefär på samma sätt som biff. Ugnsbakade grönsaker i en härlig marinad smakar gott till. 

Kött- och kikärtsgryta med couscous

Tack vare att köttet tärnas smått går det relativt snabbt att laga den här grytan. Orientaliska kryddor och kikärter gör det här till en mysig höstgryta. 

Grillad entrecôte med vitlöksost och varm potatissallad

Pensla köttet med olja och krydda med salt och peppar. Blanda samman kesellan med vitlöken, och ställ svalt till servering.  Varm potatissallad: Värm ugnen till …

Helstekt entrecôte med potatis- och fetaostsallad

Helstekt entrecôte är alltid festligt att bjuda på. Här serveras den med en läcker potatissallad och färdigköpt rödvinssås. 

Snabb gulaschsoppa på nötfärs

En jättegod vardagssoppa med enkla ingredienser och enkel tillagning. Receptet kan dubbleras. 

Ugnsstekt rumpstek, rösti och ört- och grönsaksbearnaise

Det här receptet kan du använda som grundrecept för ugnsstekt rumpstek. Rumpsteken, som skärs ut ur styckningsdetaljen rulle, hittar du ibland i köttdisken i välsorterade livsmedelsbutiker. På restaurang brukar rumpstek ofta serveras som en skiva stekt i panna, men hittar du rumpstek i bit är det ett utmärkt sätt att anrätta den här styckningsdetaljen.

Het rostbiffswok med nudlar

Det här är en riktigt snabblagad rätt med heta kinesiska smaker. 

Asiatiska grillspett med sesamfrö

Grillspett med asiatiska smaker som serveras med en fräsch sallad och nudlar. Du kan grilla antingen i grillpanna eller på utegrill, allt efter smak och säsong.

Fylld lövbiff med Pommes Anna och äppelsallad

Pommes Anna ska enligt originalreceptet stekas i panna enligt en omständlig procedur, men här har vi förenklat det och lagar en potatiskaka med smör i ugnen istället. Till den lövbiff med läcker fyllning och en krispig sallad på äpple. 

Sallad med rimmad oxbringa

En härlig sensommarsallad med oxbringa, spenat, rotsaker och vaxbönor. En kryddig senap smakar fint till. 

Oliv - och nötfärsbiff med rostad palsternacka och fylld vetetortilla

Blanda samman mjölk och ströbröd och låt det svälla 10 minuter. Tillsätt oliver, lök, ägg och senap. Smula ner färsen och arbeta ihop. Smaksätt med …

Fransk rostbiff med rotfruktsgratäng

Det här receptet kan du använda som grundrecept när du vill steka fransk rostbiff, dvs rostbiff med en brun kant och en vackert rödrosa kärna. Rostbiffen kan serveras varm eller kall. Här får du också recept på en god gratäng och en läcker sallad att servera till. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Beef Neck-tacos med toppings

Halsen på nötkreaturet sitter ovanför högreven. Köttet från halsen blir godast om det tillagas på ben. Mycket går bort och det plockade köttet från 2 kg råvara blir lagom till 4 personer. Först ska köttet tillagas i ugn på låg värme 5 − 6 timmar och sedan ligga i spad över natten, så här krävs en smula planering. Jalapeños och tomatillos hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker. Ersätt annars med någon annan typ av chili eller vanliga gröna tomater.

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Grillad tomahawk med grillad salsa arbol, pimentos del padron och elotes

Styckningsdetaljen tomahawk är en bit av entrecoten som styckas ut med ett långt ben. Det ser trevligt och spännande ut, och tillagning på ben ger alltid fin smak åt köttet. Eventuellt fett på kanten skär du bort efter grillning. Det kraftiga köttet kräver smakrika tillbehör som chili och majskolvar tillagade på mexikanskt vis.

Texas Cheese Steak Sandwich

När man styckar rostbiffen anatomiskt kan man få ut tre styckningsdetaljer. Själva rostbiffen, den långsmala rostasen och en mindre del som sitter undertill, den som kallas spegeln. Det köttet är mört och passar utmärkt att grilla. Här lägger vi det på en läcker macka tillsammans med stekt ägg och smält queso fresco, en ost som är populär Sydamerika och Mexiko. Hittar du inte queso fresco, använd gräddost.

Ugnsbakad och grillad fläsksida med broccoli och primörer

Sidfläsk är en härlig styckningsdetalj som är marmorerad med fett. Det gör att köttet får extra fin smak under tillagningen. Ett fiffigt sätt att minska grilltiden är att förbaka köttet i ugnen. Sedan tar det inte så lång tid att grilla köttet och primörerna.

Urban taco på skav av fransyska

Det är lättare att skära köttet till skav när det är tinat till hälften, så frys in det dagen innan det ska serveras, och låt det tina till hälften i kylskåp. Green taco serveras i salladsblad istället för i tacoskal, och var och en fyller med det man gillar bäst. Ett fint alternativ till vanliga tacos på köttfärs. 

Pressylta på fläsk, kryddpeppar och senapsfrön

Förr var sylta på julbordet ett måste, eftersom man tog vara på varenda del av varje slaktad gris. Det hållbara tänket kommer nu tillbaka och restaurangerna presenterar stolt sin egen sylta på julbordet. Det är inte svårt att göra sylta, så nu kan du också bjuda på en hemgjord variant.

Fläskkorv med ingefära, soja och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen! 

Köttbullar på lammfärs med rosmarin

Lammköttbullar med rostad vitlök och rosmarin

Många tycker om ett riktigt traditionellt julbord men vill gärna variera rätterna lite, så i år blir det köttbullar av lamm på julbordet! Lammfärs passar fint att använda i köttbullar med rejäl kryddning av örter. Servera som bufférätt på julbordet eller som hel måltid för 4 personer med kokt potatis och inlagd gurka.

Shabu shabu

Shabu shabu lagas av lövtunna skivor av entrecôte. Det här är en rolig rätt där var och en tillagar sin mat vid bordet. För att alla ska kunna få sin mat färdig någorlunda snabbt rekommenderas högst 6 personer runt varje värmekälla. Värmekällan ska vara av bordstyp, gärna en fonduegryta med brännare. Den bästa drycken till den här rätten är grönt te. 

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top