Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Bräckt nöttunga med smörfräst spenat

Det blir allt mer vanligt med att ta tillvara på alla delar av ett djur. Då kommer gamla recept till heders igen, som till exempel kokt tunga. Här får den trendig inramning av smörfräst spenat och persiljekryddat potatismos. 

Grillat rostlock (picanha) med chimichurri

Rostlock kallas för picanha på portugisiska. I Portugal, liksom i övriga Sydamerika, grillar man gärna den här smakrika styckningsdetaljen på utegrill och serverar den med chumichurri, en het grillsås. 

Chipotlemarinerad njurtapp med varm paprikasallad

Skär bort eventuella senor på njurtappens yta. Dela köttet i två långsmala bitar, följ senan som går mitt i och ta bort den. Lägg de …

Märgkoppar med lökmarmelad

Märgkoppar, alltså ben från nötkreaturet med rikligt med märg inuti, blir här till en läcker förrätt eller bufférätt. De ugnsstekta märgkopparna serveras med lökmarmelad och rostat bröd. Antingen kan man äta märgen med tesked, direkt ur koppen, eller bre den på det rostade brödet.

Grillad fjäderbladsbog med gremolatasmör, rostad potatis och småtomater

Fjäderbladsbog är det svenska namnet på den här styckningsdetaljen. Köttet har en sena mitt i skivan, den tar man bort när man äter det.

Ugnsstekt bogrulle med rotfrukter

Bogrulle är inte lika hård som rullen som sitter baktill på nötkreaturet. Den är mycket användbar som en liten nötstek, långsamt stekt på låg temperatur. Samtidigt ugnsbakar vi läckra rotfrukter, och får en fin sky på köpet som går att använda till sås. 

Fajitas på marinerad mellangärde

Nu hittar vi flankstek nästan i alla livsmedelsbutiker, och det har blivit dags att pröva en liknande styckningsdetalj, mellangärde. Den styckas ut efter amerikansk modell, där den kallas skirt steak. Den har blivit populär att grilla, men passar även som fyllning i fajitas. Hittar du inte mellangärde, använd flankstek, men då behöver du öka på tillagningstiden. 

Barbeque beef brisket (pulled beef på bringspets)

Pulled pork (mjukkokt kött, så mjukt att det går att dra isär med en gaffel) blev väldigt populärt i vårt avlånga land, och strax fick vi även stifta bekantskap med pulled beef. Den här rätten, barbeque brisket, kan du laga i förväg och bara värma upp strax före servering. Ett långkok som blir snabbmat! 

Grytstekt oxbringa med ben och smörsvängda betor

Bringa med ben är en fantastisk styckningsdetalj att tillaga som långkok. Låt fett, senor och ben sitta kvar under tillagningen. Fettet smälter ut och senorna förvinner. Benen tillför ovärderlig umamismak till den färdiga steken. Du kan antingen låta grytan koka på låg värme i ugn, eller på spisen. Det här receptet kan du använda som grundrecept för grytstekt oxbringa. 

Köttsoppa med rotfrukter och ärter

Bogbladsplatta av nöt är en styckningsdel som du kan hitta i manuell köttdisk. Den kommer från nötkreaturets framdel och är något hårdare i konsistensen än högrev, vilket gör att den passar utmärkt i soppa, eftersom köttbitarna håller ihop fint även efter kokning. 

Engelsk julkaka - Plumpudding

På juldagen serveras plumpudding traditionellt enligt brittisk eller irländsk sed. Så tidigt som 4−5 veckor före jul ska du laga din plumpudding, eftersom den behöver tid på sig för att mogna i kylen. Före servering ångas puddingen i vattenbad och ibland flamberas den även. Till serveras brandy butter eller vaniljsås. 

Helstekt rostas med rödvinssås, boeuf bourguignon-garnityr, bakade småtomater, potatis- och jordärtskocksgratäng

Helstekt rostas med rödvinssås, boeuf bourguignon-garnityr, bakade småtomater, potatis- och jordärtskocksgratäng

Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill helsteka rostas i ugn. Rostas är den möraste biten på rostbiffen, och den passar fint att helsteka. Bitarna brukar ligga på ca 800 g till 1 kg styck, så stek hela biten du hittar. Här får du  också en mängd förslag på läckra tillbehör som passar att servera till. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Långbakad äppelglaserad högrev

Långbakad äppelglaserad högrev

Långbakad högrev som är rimmad och långkokt i en härlig lag för att sedan bli äppelglaserad på grillen och kryddas med korianderfrö och rosépeppar.

God vardagsmat

Korv stroganoff

Korv Stroganoff

Korv stroganoff är familjefavoriten när det kommer till gryta. En stroganoff-sås där biffköttet i originalreceptet är ersatt av strimlad, brynt falukorv. En jättegod vardagsmiddag. 

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 

våra mest populära recept

Tacopaj med ärtmole

Tacopaj med ärtmole

Tacopaj med ärtmole blir perfekt till fredagsmyset för både stora och små. Ärtmolen är en guacamole som blir klimatsmart när den görs på svenska ärtor istället för avokado.

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon är en riktig husmansrätt, som är enkel att tillaga. Perfekt att göra om du fått sidfläsk över och dessutom riktig budgetmat.

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top