Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

​Stekt biff med rostad märg, broccolikräm och senapssky

Det här är ett riktigt lyxrecept för dig som gillar att pyssla i köket och överraska dina vänner med något oväntat. Biffen serveras med en välsmakande kräm på broccoli och dragon och en len senapssky. Till serveras rostad märg i ben. 

Bräserad oxkind med citronpotatispuré och picklad fänkål med rålakrits

Det tar en stund att bräsera oxkind, men resultatet är väl värt att vänta på. Du kan rent av göra klart köttet dagen för servering, så går det snabbt att tillaga strax innan det ska dukas fram. Till köttt bjuds det på den lenaste potatispuré med citronsmak och en läcker och knaprig fänkål. 

Marinerad, grillad flankstek med rödvinssås och varm broccolisallad

Flanksteken passar fint att grilla på utegrill. Börja i god tid med att marinera köttet och förbereda alla tillbehör. Då kan du servera köttet helt nygrillat.  

Bräckt nöttunga med smörfräst spenat

Det blir allt mer vanligt med att ta tillvara på alla delar av ett djur. Då kommer gamla recept till heders igen, som till exempel kokt tunga. Här får den trendig inramning av smörfräst spenat och persiljekryddat potatismos. 

Grillat rostlock (picanha) med chimichurri

Rostlock kallas för picanha på portugisiska. I Portugal, liksom i övriga Sydamerika, grillar man gärna den här smakrika styckningsdetaljen på utegrill och serverar den med chumichurri, en het grillsås. 

Chipotlemarinerad njurtapp med varm paprikasallad

Skär bort eventuella senor på njurtappens yta. Dela köttet i två långsmala bitar, följ senan som går mitt i och ta bort den. Lägg de …

Märgkoppar med lökmarmelad

Märgkoppar, alltså ben från nötkreaturet med rikligt med märg inuti, blir här till en läcker förrätt eller bufférätt. De ugnsstekta märgkopparna serveras med lökmarmelad och rostat bröd. Antingen kan man äta märgen med tesked, direkt ur koppen, eller bre den på det rostade brödet.

Grillad fjäderbladsbog med gremolatasmör, rostad potatis och småtomater

Fjäderbladsbog är det svenska namnet på den här styckningsdetaljen. Köttet har en sena mitt i skivan, den tar man bort när man äter det.

Ugnsstekt bogrulle med rotfrukter

Bogrulle är inte lika hård som rullen som sitter baktill på nötkreaturet. Den är mycket användbar som en liten nötstek, långsamt stekt på låg temperatur. Samtidigt ugnsbakar vi läckra rotfrukter, och får en fin sky på köpet som går att använda till sås. 

Fajitas på marinerad mellangärde

Nu hittar vi flankstek nästan i alla livsmedelsbutiker, och det har blivit dags att pröva en liknande styckningsdetalj, mellangärde. Den styckas ut efter amerikansk modell, där den kallas skirt steak. Den har blivit populär att grilla, men passar även som fyllning i fajitas. Hittar du inte mellangärde, använd flankstek, men då behöver du öka på tillagningstiden. 

Barbeque beef brisket (pulled beef på bringspets)

Pulled pork (mjukkokt kött, så mjukt att det går att dra isär med en gaffel) blev väldigt populärt i vårt avlånga land, och strax fick vi även stifta bekantskap med pulled beef. Den här rätten, barbeque brisket, kan du laga i förväg och bara värma upp strax före servering. Ett långkok som blir snabbmat! 

Grytstekt oxbringa med ben och smörsvängda betor

Bringa med ben är en fantastisk styckningsdetalj att tillaga som långkok. Låt fett, senor och ben sitta kvar under tillagningen. Fettet smälter ut och senorna förvinner. Benen tillför ovärderlig umamismak till den färdiga steken. Du kan antingen låta grytan koka på låg värme i ugn, eller på spisen. Det här receptet kan du använda som grundrecept för grytstekt oxbringa. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Gratäng med julskinkerosor

Gratäng med julskinkerosor

Har du fått rester över från julbordet? Denna dekorativa gratäng med julskinkerosor är perfekt att svänga ihop av julresterna.

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Att snabbsteka är ett sätt att tillaga mat extremt energisnålt, vilket passar bra på den mongoliska slätten där det är ont om bränsle. Köttet och grönsakerna ska bara svängas runt i det heta kokkärlet, så därför är det bäst att välja en mör styckningsdetalj och skära tunt. När köttet är genomstekt lägger man det på wokens kanter för att tillaga sås och grönsaker i bottnen. 

Den fermenterade chilibönpastan Toban-djan finns i asiatiska butiker. Om du inte hittar pastan, ersätt med sambal oelek för liknande smak.

Ssäm på lammlägg

Ssäm är koreanska och betyder ’vira in’. I Korea gör man oftast inte större paket än små munsbitar. Här är det läckert kött från lammlägg som viras in i små paket tillsammans med krispiga grönsaker. Köttet är ett riktigt långkok på lammlägg som blir snabbmat dagen därpå. Läggarna ska sakta sjuda i ugn i hela 3 timmar, så här krävs lite planering. När det är dags för servering behöver du dock bara lägga upp grönsakerna och värma på köttet och mandarinpannkakorna som köttet ska svepas in i. Därför passar det fint att tillaga köttet dagen innan det ska serveras. 

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top