Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Tryckkokt högrev med gräddsås, dillstompad potatis och fänkål

Om du har tillgång till tryckkokare kan du laga den här härliga grytan på högrev. 

Biff Rydberg

Biff Rydberg

Perfekt stekt kött, gyllenbrun lök och frasig potatis serverad med en len senapskräm och rå äggula. Enligt originalreceptet ska äggulorna serveras i en skalhalva från ägget, men du kan också servera dem i små skålar, som på bilden. Det sägs att den här rätten skapades av köksmästaren på anrika Hotell Rydberg, som låg i Gamla Stan i Stockholm 1857−1914. Syftet var att ta reda på det fina köttet från övre delen av oxfilén, eftersom man inte kunde få vackra skivor av det.

Sesamkryddad frukostkorv med grönsaksmos

Visst går det bra att steka frukostkorv! Här får korven sällskap av ett luftigt grönsaksmos och knapriga sesamfrön. En snabblagad och enkel vardagsmiddag. 

Boeuf bourguignon- burgundisk köttgryta

En klassisk köttgryta med inspiration från Bourgogne. Enligt kokboksförfattaren Julia Child’s rekommendationer ska du använda ett kraftigt rött vin i grytan, Beaujolais, Cotes du Rhone eller Bourgogne.

Tortillapizza med tacokryddad köttfärs och vitkålssallad

Ibland kan det vara kul att göra pizza med annan botten än den traditionella. Den här är gjord av tortillabröd och fylld med tacokryddad köttfärs. 

Enkel saltimbocca på lövbiff

Enkel saltimbocca på lövbiff

En snabblagad middag som du har på bordet efter en kvart. Perfekt snabbmat när du känner för något lyxigt, men inte vill spendera timmar i köket. 

Bräserad stek av innanlår med citron och kardemumma

Den här grytsteken får smak av citron och kardemumma. Kul omväxling till en söndagsstek med klassiska smaker. 

Biff med körsbär i portvinsssås

Här får biff stekt i skivor sällskap av en portvinssås med körsbär. En snabblagad festmiddag. 

Rostbiffsstrut med potatissallad och vattenkrasse

De här söta strutarna fyllda med krämig potatissallad kan du bjuda på när det är mingelfest eller buffé. Om du har rostbiff över från ett tidigare tillfälle är det också ett bra sätt att ta tillvara resterna. 

Helstekt biff i bit

Det här receptet kan du använda som grundrecept för att ugnssteka biff i bit. Biff i bit mår bäst av att tillagas om köttet väger minst ett kilo, annars finns risk för att köttet blir torrt. Om ni inte är så många som åtta runt bordet, spara det kött som blir över och gör till exempel en biffsallad en annan dag.

Rostas med californiasallad och rucolakräm

Rucolakräm: Hacka rucolan grovt och blanda samman med crème fraiche. Tillsätt kapris, lime och rikligt med peppar. Californiasallad: Skala grapefrukten med kniv och skär ut …

Texas burger

Om receptet till den här burgaren kommer från Texas eller ej låter vi vara osagt. Men nog är den god, serverad med coleslaw, knaprigt bacon och stekt ägg. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Rosmarinstekt lammstek

Rosmarin är en välkänd lammkrydda. Här får en stor, härlig stek smak av den välsmakande örtkryddan. Receptet är för 10 portioner. 

Ceasars spanska oxstek

Ceasars spanska oxstek

Ceasars spanska oxstek här är något för dig som gillar stek med sås och potatis. Såsen till den här steken, som är ett gammalt Carl Butler-recept, består av mustiga, vinkokta grönsaker som mixas till en fräsch sås.

Friterad fläskkarré med grönsaks- och nudelwok

Panko, det japanska ströbrödet, gör panerad och friterad mat extra krispig. Här får fläskkarré först ligga i citrusmarinad innan den friteras. Till köttet njuter vi av en krispig wok med teriyakisås. 

Andreas sommarsallad med stekt kalvbräss

Ett recept för dig som lyckats hitta den ovanliga ingrediensen kalvbräss. Här serveras den i en läcker sallad med ätbara blommor och en sky smaksatt med champagnevinäger.

Gulaschsoppa med yoghurt

Det här är en klassisk soppa som serveras i Österrike och Ungern. En soppa som många förknippar med sportlov i Alperna. Den smakar jättegott en kylig dag, oavsett om du bara tagit en promenad i vintervädret eller kastat dig nerför en brant på skidor. 

Hamburgare Italia

Hamburgare är både gott och snabblagat. Här kommer en variant med italienska smaker och tillbehör. 

Chateaubriand med champinjonsmörsås

Ingen vet riktigt varför rätten heter chateaubriand, men den består av en knubbig bit oxfilé av mittbiten, som steks hel. Den här rätten är en riktig restaurangklassiker. Här serverar vi med en smörsås med champinjoner, men chateaubriand kan också serveras med pommes frites och kryddsmör.

Äppelfläsk

Äpple, fläsk och lök är goda kamrater, som här samsas i en god panna. Passa på att laga äppelfläsk under skördesäsongen, när såväl äpplen som lök är som bäst. 

Stekt blodpudding

Det här är en av de snabbaste rätter so finns. Tricket med att steka blodpudding på rätt sätt är att göra det i riktigt med smör och på låg värme. Då blir skivorna perfekt genomstekta medan ytan blir frasig. Gott till är lingon och vitkål.  

God vardagsmat

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky

Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis. 

Korv stroganoff

Korv Stroganoff

Korv stroganoff är familjefavoriten när det kommer till gryta. En stroganoff-sås där biffköttet i originalreceptet är ersatt av strimlad, brynt falukorv. En jättegod vardagsmiddag. 

våra mest populära recept

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon är en riktig husmansrätt, som är enkel att tillaga. Perfekt att göra om du fått sidfläsk över och dessutom riktig budgetmat.

UTVALDA RECEPT

Kålpudding med pressgurka

Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top