Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Helstekt lammsadel med timjan- och rosmarinsky

Nog ser det pampigt ut att presentera en hel lammsadel vid en festlig måltid. Klassiskt är att lägga tillbaka köttet på benet, så att lammsadeln ser hel ut, men självklart kan du lägga upp köttet som du vill. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska steka lammsadel. 

Helstekt lammentrecôte med vitlökssås, paprika och getostgnocchi

Lammentrecôte är en liten, fin styckningsdetalj. Självklart är den inte lika stor som entrecôte från nötkreatur, och den kan därför enkelt stekas hel i panna. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska helsteka lammentrecôte. Du får också tips på en mängd välsmakande tillbehör. 

Lammbräss med äggröra ”royal” och späd sparris

Det här är en riktigt lyxig rätt som passar bra till påsk. Servera som en av rätterna på buffé eller som förrätt på en middag. 

Dillkött på lamm

Det möra och fina lammköttet passar utmärkt att laga som dillkött. Hittar du lammbog (eller lammrygg), passa då på att göra ett riktigt gammaldags långkok. Förr kryddade man dillkött med ättika och socker för att få syra och sötma. I den moderna matlagningen är det många som föredrar en mindre söt rätt, kryddad med fräsch citron.

Bondsallad med rökt lammstek som tapas

Det här är en läcker liten förrätt eller bufférätt, serverad elegant i ett glas. Receptet kan dubbleras. 

Lammytterfilé med rödbetsbulgur och mandelrullad getost

Ytterfilé av lamm är det samma som köttet från kotlettraden som putsats. Det är mycket mört, och kan behandlas i stort sett på samma sätt som fläskfilé, trots att det inte är filé i egentlig mening. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du vill steka lammytterfilé hel i panna. Med snabblagade tillbehör blir det här en lyxmiddag väldigt snabbt.

Buljongkokt lammbog med ljummen primörsallad

Till den möra, buljongkokta lammbogen serveras här en härlig ljummen sallad på säsongens primörer. På franska kallas ljummen sallad salade tiede, vilket låter både gott och vackert. 

Rökt lammstek med kryddtomater, limeyoughurt och sesamflarn

Om du har tillgång till en röklåda eller ett rökskåp kan du röka din lammstek själv. Först ska köttet rimmas innan det röks, och sedan tillagas det färdigt i ugn. Du får också förslag på goda tillbehör. Det här receptet kan du använda som grundrecept för rökt lammstek. 

Krämig kålsoppa med lamm och apelsin

Koka potatisen helt mjuk i 6 dl vatten tillsammans med kanelstång och buljongtärningar. Ta upp kanelstången. Mixa potatisen, lägg tillbaka kanelstången och tillsätt resten av …

Lammfrikassé med kantareller och purjolök

Fräs löken i smör i en gryta utan att den tar färg. Tillsätt köttet och häll på vatten så det täcker. Krydda med salt och …

Indiska lammfärsburgare med gurkraita och senapspotatis

Lammfärsburgare kan vara en god och annorlunda omväxling till traditionella hamburgare. De serveras i rostat lantbröd och får sällskap av ugnsrostad potatis med senapssmak. 

Timjankryddad lammentrecôte med sparrispotatispuré, och ljummen sallad med pikant mergues

Vill du prova ett riktigt spännande recept på lammentrecote, så är det här något för dig. Köttet serveras med en ljummen sallad, som också innehåller kryddig lammkorv. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Beef Neck-tacos med toppings

Halsen på nötkreaturet sitter ovanför högreven. Köttet från halsen blir godast om det tillagas på ben. Mycket går bort och det plockade köttet från 2 kg råvara blir lagom till 4 personer. Först ska köttet tillagas i ugn på låg värme 5 − 6 timmar och sedan ligga i spad över natten, så här krävs en smula planering. Jalapeños och tomatillos hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker. Ersätt annars med någon annan typ av chili eller vanliga gröna tomater.

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Grillad tomahawk med grillad salsa arbol, pimentos del padron och elotes

Styckningsdetaljen tomahawk är en bit av entrecoten som styckas ut med ett långt ben. Det ser trevligt och spännande ut, och tillagning på ben ger alltid fin smak åt köttet. Eventuellt fett på kanten skär du bort efter grillning. Det kraftiga köttet kräver smakrika tillbehör som chili och majskolvar tillagade på mexikanskt vis.

Texas Cheese Steak Sandwich

När man styckar rostbiffen anatomiskt kan man få ut tre styckningsdetaljer. Själva rostbiffen, den långsmala rostasen och en mindre del som sitter undertill, den som kallas spegeln. Det köttet är mört och passar utmärkt att grilla. Här lägger vi det på en läcker macka tillsammans med stekt ägg och smält queso fresco, en ost som är populär Sydamerika och Mexiko. Hittar du inte queso fresco, använd gräddost.

Ugnsbakad och grillad fläsksida med broccoli och primörer

Sidfläsk är en härlig styckningsdetalj som är marmorerad med fett. Det gör att köttet får extra fin smak under tillagningen. Ett fiffigt sätt att minska grilltiden är att förbaka köttet i ugnen. Sedan tar det inte så lång tid att grilla köttet och primörerna.

Urban taco på skav av fransyska

Det är lättare att skära köttet till skav när det är tinat till hälften, så frys in det dagen innan det ska serveras, och låt det tina till hälften i kylskåp. Green taco serveras i salladsblad istället för i tacoskal, och var och en fyller med det man gillar bäst. Ett fint alternativ till vanliga tacos på köttfärs. 

Pressylta på fläsk, kryddpeppar och senapsfrön

Förr var sylta på julbordet ett måste, eftersom man tog vara på varenda del av varje slaktad gris. Det hållbara tänket kommer nu tillbaka och restaurangerna presenterar stolt sin egen sylta på julbordet. Det är inte svårt att göra sylta, så nu kan du också bjuda på en hemgjord variant.

Fläskkorv med ingefära, soja och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen! 

Köttbullar på lammfärs med rosmarin

Lammköttbullar med rostad vitlök och rosmarin

Många tycker om ett riktigt traditionellt julbord men vill gärna variera rätterna lite, så i år blir det köttbullar av lamm på julbordet! Lammfärs passar fint att använda i köttbullar med rejäl kryddning av örter. Servera som bufférätt på julbordet eller som hel måltid för 4 personer med kokt potatis och inlagd gurka.

Shabu shabu

Shabu shabu lagas av lövtunna skivor av entrecôte. Det här är en rolig rätt där var och en tillagar sin mat vid bordet. För att alla ska kunna få sin mat färdig någorlunda snabbt rekommenderas högst 6 personer runt varje värmekälla. Värmekällan ska vara av bordstyp, gärna en fonduegryta med brännare. Den bästa drycken till den här rätten är grönt te. 

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top