Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Lammfärsbiff i brioche-hamburgerbröd

Lammfärs har mycket smak i sig, så snåla inte med kryddorna när du lagar till den. Här gör vi en färsbiff att lägga i rostat hamburgerbröd. En läcker och snabblagad macka när du har ont om tid men ändå vill äta riktigt gott. 

Rimmat kött

Det här är ett recept på hur du rimmar och kokar kött av gris, nöt eller lamm. Receptet är för 3 kg kött. Du kan naturligtvis även rimma kött med ben. Beräkna då ungefär dubbelt så mycket i vikt per portion.

Äppelfylld lammstek med rosmarin

Passa på när det blir höst och såväl äpplen som lamm är som bäst och laga den här läckra steken. Gott till är pressad potatis och kokta grönsaker.  

Lamm i kål

Lamm eller får i kål är en husmansklassiker med norskt ursprung. I den här grytan tar man till hals, bog eller bringa med ben och gör ett riktigt långkok. På norskt vis serveras rätten med kokt potatis och kokta morötter, medan svenskar gärna vill ha lingonsylt till.

Kaffe- och kanelmarinerad lammstek med chokladsky och savojkåldolme

Lammkött är smakrikt i sig själv och behöver utmanas med rejäla kryddsmaker. I det  här receptet, som har vunnit matlagningstävlingen Pumpan på Ölands skördefest, kryddas steken med såväl kaffe som kanel, och får även sällskap med en härlig chokladsky. 

Lammrostbiff med tryffelpotatis

Det här är en riktig lyxmiddag, som passar bra på till exempel nyårsafton. 

Lammkorv i grön kappa

Gör egen lammkorv av lammfärs! Här får du recept på en snabblagad hemgjord korv som serveras med en läcker bönsallad. 

Lammgryta med kryddkorv, zucchini och oliver

En läcker lammgryta där basen består av grönsaksjuice och olika grönsaker. Använd en kryddig lammkorv som merguez eller annan kryddig korv för att sätta smak på grytan. 

Fetaost- och vitlöksfylld lammrulle med bönquesadillas och grapesallad

Skivor av lammstek som fylls med en välsmakande röra på fetaost och vitlök. Sedan grillas de, vilket går lika bra i grillpanna som på utegrill. du får också ett recept på goda bönquesadillas att servera till. 

Chipotlestekt lammstek med rödbetor och timjansky

Lammstek tål kryddor med rejäl smak, som till exempel chipotle. Här får den också sällskap av läckra små rödbetor och en len timjansky. God mat att bjuda på. 

Moussaka med lammfärs, zucchini, aubergine och potatis

En klassisk moussaka med potatis och grönsaker, lammfärs och en krämig sås på yoghurt och ägg. 

Kryddiga lammfärsbiffar med yoghurtdressing och fikontoast

En riktig söndagsmiddag med välkryddade lammfärsbiffar och goda tillbehör. Den krispiga fikontoasten känns extra festlig. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Helstekt lammrostbiff med potatisgratäng

Lammrostbiff har börjat styckas ut och säljas på allt fler ställen. Och vad passar till, om inte potatisgratäng? Väljer du en rostbiff med kappa steker du den med fördel med fettsidan neråt i pannan först. Fettet smälter då ner och ger ett gott fett att steka i och man behöver inte tillsätta extra smör eller olja. Skär gärna skåror i fettsidan innan du steker köttet så släpper den ifrån sig fettet lättare. Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av lammrostbiff i bit. 

Helstekt lammentrecôte med kryddsmör

Det här receptet kan du använda som grundrecept för att steka lammentrecote i hel bit. Sedan ett tag tillbaka har vi kunnat köpa entrecote av lamm, och självklart är styckningsdetaljen mycket mindre än en entrecote av nöt. Servera köttet med ett hemgjort kryddsmör.

Lammgryta med rosmarin och svamp

Gryta på lammkött går snabbare att laga än gryta på nötkött, så här kommer en härlig gryta på bog av lamm som blir klar på ca en halvtimme. Smakerna av rosmarin och oliver för tankarna till Medelhavet, precis som tillbehöret cous cous.

Stekt lammfilé med rödvinssås

Lammfilé är något av det absolut möraste kött du kan smaka. Filéerna är tunna och smala, inte att förväxla med ytterfilén, som egentligen är putsad kotlettrad av lamm. För att filén inte ska bli torr under tillagningen passar det bra att binda upp dem två och två innan man steker.

Char sui av skinkrostbiff med mandarinpannkakor och grönsaker

En styckningsdetalj som kan skäras ut från skinkan kallas skinkrostbiff, eftersom köttet ungefär motsvaras av rostbiffen på nötkreaturet. Till den här rätten ska köttet marinera över natten och tillagningen tar upp till 4 timmar. Char siu är det traditionella kantonesiska sättet att tillreda grillat griskött, och här serverar vi det med traditionella kinesiska tillbehör.

Friterad spindelstek ’Nashville style’ på belgisk våffla med lönnsirap

Spindelstek är en styckningsdetalj som börjat dyka upp i rätter på menyn hos trendiga krogar. Köttet passar utmärkt att fritera och servera med tillbehör som våfflor, pickles och lönnsirap. Om du inte har tillgång till ett våffeljärn av belgisk variant går det naturligtvis lika bra att grädda helt vanliga våfflor.

Grillat lammhjärta

Grillat lammhjärta med zucchinifräs och citronsalsa

Att äta innanmat är helt naturligt i de flesta kulturer och var så även i vårt land fram till mitten av 1900-talet. Nu kommer trenden tillbaka och vi behåller de här läckra delarna istället för att exportera dem. Hjärta från lamm serveras här med kryddning av ras el hanout, som innehåller bl a spiskummin, ingefära, kryddpeppar, koriander och kryddnejlika. Salsan kryddas med sumak, som är ett torkat, malet bär.

St Louis-revben med dry rub och jalapenopotatissallad och dipp

St Louis-styckningen kommer från USA, där man gärna styckar ut den här detaljen med mycket kött på varje ben. Tre timmar tar grillning eller rökning, så samla vännerna kring grillen och passa på att umgås under tiden. Receptet på rubben blir en stor sats, så den kan du även använda till andra rätter. När St Louis-revbenen styckas ut får man samtidigt den styckningsdetalj som kallas broskkam. 

Örtbräserad och teriyakigrillad grisvans med picklat rött

Grissvans är verkligen en exklusiv råvara. Till skillnad från i många andra länder har våra svenska grisar kvar sin svans och kan ståta med den för grisen så karaktäristiska knorren. Självklart ska vi ta vara på svansarna här hemma och inte låta alla gå på export till asiatiska länder, där man gärna anrättar grissvans. Därav de asiatiska smakerna i det här receptet. För att få fin sälta låter vi svansarna dra i salt 4 − 5 timmar.

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top