
Smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons
Bjud på goda snittar till julminglet. Detta recept på smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons är framtaget av Catarina König.
Rosmarin är en välkänd lammkrydda. Här får en stor, härlig stek smak av den välsmakande örtkryddan. Receptet är för 10 portioner.
När det går emot höst är det skönt att tända ljus och bjuda på en god middag. Nu är äpplena som bäst, och passar fint i en cocktail serverad till lammkött.
Dubbla lammkotletter har ett fint litet ben i mitten, och goda att knapra på, när man skurit loss det fina köttet. Här serveras kotletterna med ugnsstekt potatis och zucchini.
En snabblagad vardagsmiddag med spett, couscoussallad och fräsch yoghurt.
På hösten finns det fantastiskt fin rotselleri att tillgå i grönsaksdisken eller på torget. Så passa på att laga en len soppa och servera den med kött på spett.
Potatissallad: Blanda samman gräddfil, senap, salt och peppar. Vänd ner potatis och grönsaker. Ställ svalt till servering. Gurksallad: Skala gurkan och skär den i halvmånar …
Den putsade kotlettraden av lamm brukar säljas under namnet ytterfilé. Den är inte lika mör som filén, men både snabblagad och lättlagad. Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill helsteka lammytterfilé i ugn.
Lammfärbiffar som vänds i hackad dill och serveras med polenta, tomatbuljong och en fräsch citrussallad.
Laga goda järpar av lammkött och servera dem till en läcker sallad på bulgur med sval gurkyohurt som sås.
En riktigt tjusig festrätt på lammytterfilé och råkorv. Välj gärna en korv kryddad med örter som passar till lamm som timjan eller rosmarin.
Det här är en riktigt klassisk höstgryta med lamm och Karl Johan-svamp som serveras med höstens goda, färska bönor.
Lammytterfilé kallas den putsade kotlettraden av lamm. Skivorna blir ungefär lika stora som skivor av stor fläskfilé, och är köttet är mycket mört. Gott till är en gyllene potatiskaka och gräddkokt brysselkål.
Bjud på goda snittar till julminglet. Detta recept på smörstekt vörtbröd med leverpastej, romrussin och cornichons är framtaget av Catarina König.
Att snabbsteka är ett sätt att tillaga mat extremt energisnålt, vilket passar bra på den mongoliska slätten där det är ont om bränsle. Köttet och grönsakerna ska bara svängas runt i det heta kokkärlet, så därför är det bäst att välja en mör styckningsdetalj och skära tunt. När köttet är genomstekt lägger man det på wokens kanter för att tillaga sås och grönsaker i bottnen.
Den fermenterade chilibönpastan Toban-djan finns i asiatiska butiker. Om du inte hittar pastan, ersätt med sambal oelek för liknande smak.
Ssäm är koreanska och betyder ’vira in’. I Korea gör man oftast inte större paket än små munsbitar. Här är det läckert kött från lammlägg som viras in i små paket tillsammans med krispiga grönsaker. Köttet är ett riktigt långkok på lammlägg som blir snabbmat dagen därpå. Läggarna ska sakta sjuda i ugn i hela 3 timmar, så här krävs lite planering. När det är dags för servering behöver du dock bara lägga upp grönsakerna och värma på köttet och mandarinpannkakorna som köttet ska svepas in i. Därför passar det fint att tillaga köttet dagen innan det ska serveras.
Yuk betyder kött och hoe betyder rå, så det här är den koreanska varianten på råbiff. I Korea anger man gärna vilken sorts kött det är som ingår i rätten. Den här, som är gjord på lamm, skulle heta yangyuk-hoe. Stöter du på rätten gaphoe på matsedeln, är det en liknande rätt, men gjord på innanmat, som mage, lever eller hjärta.
Krispigt päron till är ett vanligt tillbehör till yukhoe. Vanligt päron går bra, men helst ska det vara nashipäron. Hittar du inte koreansk chilipasta, ersätt med sambal oelek.
Katsu sando är en japansk macka som du antingen kan äta som enklaste gatumat eller som lyxmacka på den finaste av krogar i Japan. Katsu betyder köttskiva och sando är en japansk förkortning för sandwich. Du kan göra mackan på vilket kött som helst, men den mest exklusiva mackan görs naturligtvis på wagyukött. Här har vi valt lammentrecôte, som är något av det möraste du kan hitta. I Japan används mjölkbaserat vitt bröd, inte helt olikt svensk formfranska, till katsu sando. Tonkatsusås kan du köpa färdig, eller göra hemgjord enligt receptet nedan.
När Anette Rosvall var liten var det sötsura fläsket på kinakrogen något av det bästa hon visste. Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås är hennes variant av den rätten och den är, om hon får säga det själv, faktiskt mycket godare. Panko, japanskt ströbröd, hittar du på hyllan för världens mat i välsorterade livsmedelsbutiker.
Carnitas: Skär köttet i små bitar. Blanda samman chiliflakes och paprikapulver, och massera in kryddorna i köttet. Riv över apelsinskalet och pressa över apelsinsaften. Tillsätt …
Skär auberginen och köttet i lika stora bitar, 3×3 cm. Blanda sedan ihop citronskal, citronsaft, yoghurt, ajvar, zaatar och svartpeppar. Vänd ner kött och aubergine …
Fräs kött, svamp, lök och vitlök tillsammans i smör och olja tills allt blivit mjukt och följsamt. Lägg över i en stor kastrull, häll på …
Smält smör i en traktörpanna eller vid kastrull. Lägg i lök, vitlök och rödbetor och låt dem mjukna men inte få färg. Lägg i ytterligare …
Värm ugnen till 185°C. Fräs färsen i olja och smör och lägg över den i en gryta. Fräs lök, vitlök och morötter, lägg över …
Hetta upp en stekpanna och stek kött, rökt fläsk, lök och vitlök, rotfrukter och blomkål i smör i omgångar på medelvärme. Så fort en ingrediens …
Flankstek chimichurri är kryddad med klassisk sydamerikansk smak och serveras med Moses kryddsmör, chili och stjärnanisinkokta grönsaker.
Sväng ihop en grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde som dessert efter grillmåltiden. Så gott!
Detta läckra recept på grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök bara måste provas till sommarens grill.
Grillrökt hemlagad lammkorv som serveras med getostkräm, grillad och råmarinerad broccoli, samt endive
Jerkkryddad fläskkarré i salladsblad med grönsaker och ost är ett festligt recept som passar fint när man vill laga något riktigt gott på grillen.
Grillad focaccia på grillrester med tomat, zucchini, koriander och riven ost samt syrad kål och gulärtshummus.
Flankstek i bit är en god styckningsdetalj att steka i panna. Rustika rotfrukter och lök, som rostats i ugn, och en sås med örter passar fint till.
Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.
Det här receptet kan du använda som grund för all typ av stekt oxfilé i skivor.
Detta är ett härligt recept av Anette Rosvall med svenska råvaror – och naturligtvis med svenskt kött. Receptet kan lagas både i ugnen och på grillen.
Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.
Entrecotekärna är den runda muskeln i mitten av entrecoten. En hel entrecotekärna väger ca 1 kg och räcker till 6 personer.