Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Rosmarinstekt lammstek

Rosmarin är en välkänd lammkrydda. Här får en stor, härlig stek smak av den välsmakande örtkryddan. Receptet är för 10 portioner. 

Sesamkryddad lammytterfilé med äppel- och tomatcocktail och tortillachips

När det går emot höst är det skönt att tända ljus och bjuda på en god middag. Nu är äpplena som bäst, och passar fint i en cocktail serverad till lammkött. 

Citronmarinerade dubbla lammkotletter

Dubbla lammkotletter har ett fint litet ben i mitten, och goda att knapra på, när man skurit loss det fina köttet. Här serveras kotletterna med ugnsstekt potatis och zucchini. 

Provençalska lammfärsspett med bön- och couscoussallad

En snabblagad vardagsmiddag med spett, couscoussallad och fräsch yoghurt. 

Sellerisoppa med grillspett

På hösten finns det fantastiskt fin rotselleri att tillgå i grönsaksdisken eller på torget. Så passa på att laga en len soppa och servera den med kött på spett. 

Dillstekta lammfärsbiffar med potatissallad och gurksallad

Potatissallad: Blanda samman gräddfil, senap, salt och peppar. Vänd ner potatis och grönsaker. Ställ svalt till servering.  Gurksallad: Skala gurkan och skär den i halvmånar …

Lammytterfilé med rabarber och kikärter

Den putsade kotlettraden av lamm brukar säljas under namnet ytterfilé. Den är inte lika mör som filén, men både snabblagad och lättlagad. Det här receptet kan du använda som grundrecept om du vill helsteka lammytterfilé i ugn. 

Dillstekta lammfärsbiffar med tomat- och vitlöksbuljong, ljummen citrusbönsallad och örtpolenta

Lammfärbiffar som vänds i hackad dill och serveras med polenta, tomatbuljong och en fräsch citrussallad. 

Lammjärpar med gurkyoghurt och bulgursallad

Laga goda järpar av lammkött och servera dem till en läcker sallad på bulgur med sval gurkyohurt som sås. 

Ugnsbakad lammytterfilé med potatispuré, råkorv och rödvinssky

En riktigt tjusig festrätt på lammytterfilé och råkorv. Välj gärna en korv kryddad med örter som passar till lamm som timjan eller rosmarin. 

Nils-Emils lammgryta med Karl Johan-svamp

Det här är en riktigt klassisk höstgryta med lamm och Karl Johan-svamp som serveras med höstens goda, färska bönor. 

Helstekt lammytterfilé med gräddkokt brysselkål och citruskryddad potatiskaka

Lammytterfilé kallas den putsade kotlettraden av lamm. Skivorna blir ungefär lika stora som skivor av stor fläskfilé, och är köttet är mycket mört. Gott till är en gyllene potatiskaka och gräddkokt brysselkål. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Koreansk råbiff – yukhoe

Yuk betyder kött och hoe betyder rå, så det här är den koreanska varianten på råbiff. I Korea anger man gärna vilken sorts kött det är som ingår i rätten. Den här, som är gjord på lamm, skulle heta yangyuk-hoe. Stöter du på rätten gaphoe på matsedeln, är det en liknande rätt, men gjord på innanmat, som mage, lever eller hjärta.

Krispigt päron till är ett vanligt tillbehör till yukhoe. Vanligt päron går bra, men helst ska det vara nashipäron. Hittar du inte koreansk chilipasta, ersätt med sambal oelek. 

Japansk katsu sando på lamm

Katsu sando är en japansk macka som du antingen kan äta som enklaste gatumat eller som lyxmacka på den finaste av krogar i Japan. Katsu betyder köttskiva och sando är en japansk förkortning för sandwich. Du kan göra mackan på vilket kött som helst, men den mest exklusiva mackan görs naturligtvis på wagyukött. Här har vi valt lammentrecôte, som är något av det möraste du kan hitta. I Japan används mjölkbaserat vitt bröd, inte helt olikt svensk formfranska, till katsu sando. Tonkatsusås kan du köpa färdig, eller göra hemgjord enligt receptet nedan.

Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås

När Anette Rosvall var liten var det sötsura fläsket på kinakrogen något av det bästa hon visste. Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås är hennes variant av den rätten och den är, om hon får säga det själv, faktiskt mycket godare. Panko, japanskt ströbröd, hittar du på hyllan för världens mat i välsorterade livsmedelsbutiker.

Poké-bowl med carnitas

Carnitas: Skär köttet i små bitar. Blanda samman chiliflakes och paprikapulver, och massera in kryddorna i köttet. Riv över apelsinskalet och pressa över apelsinsaften. Tillsätt …

Pytt i panna på rester och rotsaker

Hetta upp en stekpanna och stek kött, rökt fläsk, lök och vitlök, rotfrukter och blomkål i smör i omgångar på medelvärme. Så fort en ingrediens …

Marockansk lammtagine

Värm ugnen till 200°C. Hetta upp smör och olja i en stekpanna. Bryn kött och pumpa i omgångar och lägg över i en ugnssäker …

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Lasagne med lammfärs, fårost och vitkål

Vitkålssallad med dressing: Rör ihop grädde, vinäger och citronsaft. Pressa ner vitlöken och rör ner parmesanosten. Låt dressingen stå i rumstemperatur att tjockna i minst …

Falukorvsgryta med grönsaker

Dra skinnet av falukorven och skär den i munsbitar. Hetta upp smör och olja i en stor kastrull. Fräs sedan potatis, lök, morötter och blomkål …

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top