Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Tagliatelle med sås på lammnjure

I takt med att vi blir allt mer medvetna om hur viktigt det är att ta vara på allt ätbart från varje djur får vi möjlighet att köpa även ovanliga delar som lammnjure i välsorterade charkbutiker. Gör till exempel en snabblagad och läcker sås till pasta av lammnjure och lammkorv. 

Vindaloo - indisk gryta med lammbog

Visst kan du använda benfri lammbog till den här grytan, men låter du benet koka med får du en extra mustig smak. 

Friterad lammbräss på ljummen sallad

Lyckliga du om du hittat lammbräss! Här får du ett förslag på hur du kan anrätta den här delikatessen som en aptitretande förrätt. Den serveras panerad och friterad på toppen av en ljummen sallad, salade tiède . 

Lammrostbiff med smörsvängda betor, sky och getost

En höstlig middag med lammrostbiff och betor med smulad getost.

Lammfärsbiffar med fetaostsås och smörsvängda betor

Till nystekta lammfärsbiffar passar det bra med två sorters betor, svängda i smör, och en syrlig yoghurtsås med fetaost och mynta. 

Lammstek med gremolata och grönsaksröra

Den här lammsteken steker du på något lägre temperatur och något längre tid än vanligt. Resultatet blir ett saftigt, vackert rosa kött. till steken serverar vi grönsaker anrättade som vid medelhavet och frisk gremolata. 

Ugnsstekt lammrostbiff med tomatconcassé

Beroende på hur den styckas finns lammrostbiff i mindre bitar på  på 300−500 g eller en större bit på upp till ett kilo. Rostbiffen säljs antingen med eller utan kappa. Beräkna 100−125 g per person, alltså en stor eller flera mindre bitar. Det här receptet kan du använda som grundrecept när du ska steka lammrostbiff i ugn. 

Indiska lammfärsrullar i yoghurtsås

En spännande indisk rätt, där varma, kryddiga lammfärsrullar läggs i mild, kall sås. Gott till är basmatiris och chapati, luftiga indiska bröd. 

Kryddig lammgryta med citron

Lammkött passar fint att krydda med vitlök, chili och citron. Den här grytan innehåller alla tre och smakar fint tillsammans med kokt potatis och en klick yoghurt. 

Kavringtårta med fårfiol och löktopping

Den här kavringtårtan är en perfekt rätt för buffé och kalas. Den går att göra klar i förväg och du behöver bara garnera i sista stund. Kavringtårta blir också en jättegod förrätt. 

Lamm i dillsås med pepparbräserade morötter och citronpotatis

Det här är en annorlunda variant på husmansrätten dillkött. Framdelskött av lamm som får koka länge, läggs i en len sås smaksatt med dill och serveras med citronpotatis och morötter som bräseras med svartpeppar. 

Vitlökssoppa med lammfärsspett

Nog känns det lite vardagslyxigt att servera läckra små spett till en tallrik soppa. Värmande en kylig dag. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Gratäng med julskinkerosor

Gratäng med julskinkerosor

Har du fått rester över från julbordet? Denna dekorativa gratäng med julskinkerosor är perfekt att svänga ihop av julresterna.

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Att snabbsteka är ett sätt att tillaga mat extremt energisnålt, vilket passar bra på den mongoliska slätten där det är ont om bränsle. Köttet och grönsakerna ska bara svängas runt i det heta kokkärlet, så därför är det bäst att välja en mör styckningsdetalj och skära tunt. När köttet är genomstekt lägger man det på wokens kanter för att tillaga sås och grönsaker i bottnen. 

Den fermenterade chilibönpastan Toban-djan finns i asiatiska butiker. Om du inte hittar pastan, ersätt med sambal oelek för liknande smak.

Ssäm på lammlägg

Ssäm är koreanska och betyder ’vira in’. I Korea gör man oftast inte större paket än små munsbitar. Här är det läckert kött från lammlägg som viras in i små paket tillsammans med krispiga grönsaker. Köttet är ett riktigt långkok på lammlägg som blir snabbmat dagen därpå. Läggarna ska sakta sjuda i ugn i hela 3 timmar, så här krävs lite planering. När det är dags för servering behöver du dock bara lägga upp grönsakerna och värma på köttet och mandarinpannkakorna som köttet ska svepas in i. Därför passar det fint att tillaga köttet dagen innan det ska serveras. 

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top