Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Lammstek med lammbullar, öländska rotfrukter och sötsur persiljesås

En lammstek som benas ur, men benet får följa med i koket och ge fin smak till buljongen, som används till såsen. En riktig sensommar eller hösträtt att laga när rotfrukterna är nyskördade och lammet som bäst. Det här receptet kräver goda matlagningskunskaper. 

Rökt lammsteksrulle med pepparrotskryddad färskost

Rökt lammfiol eller lammstek kan du använda till den här festliga mingelrätten. Den passar som förrätt eller på buffé. 

Mejramkryddad lammstek

Värm ugnen till 175°. Gnid in steken med vitlök, salt och peppar. Lägg köttet i en smord ugnssäker form.  Ställ in formen i nedre delen …

Fetaostfylld lammbringa med tomat och bönsallad

Lammbringa blir fantastiskt god om den får tillagas långsamt i ugn. Då smälter fettet ut och smaksätter köttet. Resultatet blir mört kött i en frasigt hölje. Här får du tips på en god bönsallad och en kräm med basilika att servera till. 

Grillade skivor av lammstek

Det här är lammets svar på flinta-stek. Härliga tjocka skivor av lammsteken med ett fint ben i mitten. Köttet får smak av en härlig marinad och serveras med lökkompott och ett lent palsternacksmos. 

Ljummen lammsallad med smak av Japan

I den här salladen använder vi lammentrecote i tunna skivor. Rätten kan även lagas av överbliven lammstek i tunna skivor, och blir då en härlig vardagsrätt.

Ljummen lammytterfilé med jordgubbbs- och dinkelsallad

En sommarsallad att bjuda på när jordgubbarna är som bäst. 

Lammgryta med vin och oliver

Lammbog med ben är en trevlig styckningsdetalj som passar fint att laga gryta av. Benen ger fin umamismak till buljongen. Vin, senap, dragon och vitlök gör att den här grytan känns som en fläkt från Medelhavet. Receptet kan dubbleras. 

Lammstek fylld med mynta- och citronpesto

Urbenad lammstek har en hålighet i mitten som passar fint att fylla med kryddor. Här har vi valt en smakrik pesto på mynta och citron. Gott till är mjälla haricots verts. 

Seekh Kebab Larkana

Träkolsgrillade spett med färs kryddad med härliga, mustiga kryddor. Servera antingen som varmrätt med bulgursallad, eller som förrätt. I Indien och Pakistan serveras de här spetten med raita och naanbröd.

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Shabu shabu

Shabu shabu lagas av lövtunna skivor av entrecôte. Det här är en rolig rätt där var och en tillagar sin mat vid bordet. För att alla ska kunna få sin mat färdig någorlunda snabbt rekommenderas högst 6 personer runt varje värmekälla. Värmekällan ska vara av bordstyp, gärna en fonduegryta med brännare. Den bästa drycken till den här rätten är grönt te. 

Nattbakad hel skinka av rapsgris med kummin och enbär

När du bakar skinka i ugnen på låg temperatur tar det längre tid än på hög. Den här skinkan behöver natten på sig, men blir gudomligt god. Räcker till många och passar bra som bufférätt eller som tilltugg. Receptet är framtaget i samarbete med Årets Kock.

Revben med smak av jul

Härligt goda och möra revben med smak av honung, nejlika och apelsin. Det perfekta tillbehöret på julbordet.

Julköttbullar med kanel

Kalvfärsbullar med salvia, lök och julsmaken kanel. Ett roligt alternativ till de klassiska köttbullarna på julbordet.

Halla gårds knapriga fläsksida med svål

Från Halla gård kommer det här receptet på knaprig fläsksida kryddad med kanel, lök och enbär. Perfekt att ställa fram på julbordet eller som plockmat till julens alla glöggkalas.

Orientaliska lammfärsbullar

Bessinge Gård bjuder här på ett recept på läckra lammfärsbullar med mynta och den österländska kryddan sumak. Köttbullarna kan serveras tillsammans med en fruktig kvarngrynssallad. Serveras rätten som en del av ett julbord räcker den till 10 portioner.

Misogriljerad julskinka

Här är ett recept på en annorlunda griljering tänkt för kokt julskinka. Till den här griljeringen passar det fint med en endivesallad med granatäpple, rättika och senapsdressing.

God vardagsmat

Gratäng med råkorvsfräs, färska tortellini, spenat och tomatsås

Gratäng med råkorvsfärs, färska tortellini, spenat och tomatsås

Gratäng med råkorvsfärs och färska tortellini – en utsökt middag! Råkorv är en produkt som vi ser allt fler varianter på. Svenskt mathantverk har utvecklat många fina produkter. Korven behöver inte alltid serveras i sitt skinn, det går även bra att använda innehållet som en redan färdigkryddad färs, som i den här läckra gratängen.

Enchiladas femti-femti med tomatsalsa och rödkålssallad

Enchiladas femti-femti med tomatsalsa och rödkålssallad

I det här receptet med enchiladas femti-femti ersätts hälften av köttet med bönor. I tex mex-köket är det inte ovanligt att man gör så. Det är bra för kroppen också, eftersom den så kallade köttfaktorn hjälper till att ta upp det järnet från vegetabilier.

Tacopaj med ärtmole

Tacopaj med ärtmole

Tacopaj med ärtmole blir perfekt till fredagsmyset för både stora och små. Ärtmolen är en guacamole som blir klimatsmart när den görs på svenska ärtor istället för avokado.

våra mest populära recept

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon

Fläskpannkaka med lingon är en riktig husmansrätt, som är enkel att tillaga. Perfekt att göra om du fått sidfläsk över och dessutom riktig budgetmat.

Tacopaj med ärtmole

Tacopaj med ärtmole

Tacopaj med ärtmole blir perfekt till fredagsmyset för både stora och små. Ärtmolen är en guacamole som blir klimatsmart när den görs på svenska ärtor istället för avokado.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top