Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Grillade skivor av lammstek

Det här är lammets svar på flinta-stek. Härliga tjocka skivor av lammsteken med ett fint ben i mitten. Köttet får smak av en härlig marinad och serveras med lökkompott och ett lent palsternacksmos. 

Ljummen lammsallad med smak av Japan

I den här salladen använder vi lammentrecote i tunna skivor. Rätten kan även lagas av överbliven lammstek i tunna skivor, och blir då en härlig vardagsrätt.

Ljummen lammytterfilé med jordgubbbs- och dinkelsallad

En sommarsallad att bjuda på när jordgubbarna är som bäst. 

Lammgryta med vin och oliver

Lammbog med ben är en trevlig styckningsdetalj som passar fint att laga gryta av. Benen ger fin umamismak till buljongen. Vin, senap, dragon och vitlök gör att den här grytan känns som en fläkt från Medelhavet. Receptet kan dubbleras. 

Lammstek fylld med mynta- och citronpesto

Urbenad lammstek har en hålighet i mitten som passar fint att fylla med kryddor. Här har vi valt en smakrik pesto på mynta och citron. Gott till är mjälla haricots verts. 

Grillad lammentrecôte med sparris

Blanda samman ingredienserna till marinaden i en plastpåse och lägg ner köttet. Låt ligga i kyl 2 timmar och vänd ett par gånger så marinaden …

Seekh Kebab Larkana

Träkolsgrillade spett med färs kryddad med härliga, mustiga kryddor. Servera antingen som varmrätt med bulgursallad, eller som förrätt. I Indien och Pakistan serveras de här spetten med raita och naanbröd.

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Lammlever i crème fraiche-sås

Här lägger du lite omsorg på en god sås med fin syra från citron, som balanserar leverns smak. Lammlever är beställningsvara i manuell köttdisk. 

Ugnsstekt trippelstek med ratatouille

Trippelstek, eller ibland lunchstek, kallas den här möra och smakrika styckningsdetaljen från lamm, eftersom den innehåller delar av tre detaljer: ytterlår, fransyska och rulle. Den är ungefär hälften så stor som en traditionell lammstek och väger cirka 700 g, den är benfri och man kan binda upp den med steksnöre innan den tillagas i ugn eller gryta. Här får den sällskap av mustig ratatouille. 

Bräserad lammtunnbringa med rotfrukter

Värm ugnen till 150˚. Lägg lammbringan på en skärbräda med skinnsidan neråt. Strö över vitlök, citronskal, salt, peppar, timjan och rosmarin. Rulla ihop bringan som …

Leverpastej

Grov leverpastej

Det här är en underbar pastej, bakad i ugn, som du kan använda som smörgåspålägg eller ställa fram på julbordet. 

Smalec (kryddat ister att breda på brödet)

Det här är ett polskt pålägg och en typ av recept som börjar komma till heders igen i takt med att resursklok matlagning blir allt mer populärt. Tidigare tog man tillvara allt på djuret, och det här är ett sätt att tillvarata fett eller ister. Ett smakrikt och gott pålägg. 

Stekt grishjärta på rödvinskokta grönsaker

Grishjärta är en ömtålig delikatess, som ska behandlas ungefär på samma sätt som fläskfilé. Tillaga snabbt på hög värme, för om du steker för länge kan köttet bli segt. Här serveras bitar av hjärta på rödvinskokta grönsaker med ett gott surdegsbröd. 

Konfiterad griskind med senapsdressad kålsallad

Konfitera är en gammaldags metod som går ut på att kött saltas in och sedan tillagas i fett. Griskinder är en styckningsdetalj som passar perfekt för den här tillagningsmetoden. En griskind väger ca 500 g före tillagning och räcker lagom till 2 personer. Här serverar vi köttet med en läcker kålsallad. 

Bräckt nöttunga med smörfräst spenat

Det blir allt mer vanligt med att ta tillvara på alla delar av ett djur. Då kommer gamla recept till heders igen, som till exempel kokt tunga. Här får den trendig inramning av smörfräst spenat och persiljekryddat potatismos. 

Tagliatelle med sås på lammnjure

I takt med att vi blir allt mer medvetna om hur viktigt det är att ta vara på allt ätbart från varje djur får vi möjlighet att köpa även ovanliga delar som lammnjure i välsorterade charkbutiker. Gör till exempel en snabblagad och läcker sås till pasta av lammnjure och lammkorv. 

Helstekt skomakarbit med grillade tomater

Skomakarbit är en av de styckningsdetaljer som finns med på den nya svenska styckningsschemat. Du kan fråga efter den i butiker med manuell köttdisk. Det här receptet kan du använda som grundrecept för helstekt skomakarbit.

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top