
Rimmat kött
Det här är ett recept på hur du rimmar och kokar kött av gris, nöt eller lamm. Receptet är för 3 kg kött. Du kan naturligtvis även rimma kött med ben. Beräkna då ungefär dubbelt så mycket i vikt per portion.
Fläsklägg med hemlagat rotmos
Få husmansrätter är så välkända som fläsklägg med rotmos. Här får du veta hur du kokar rimmad fläsklägg för att sedan göra rotmos och på så sätt skapa hela rätten.
Lamm i kål
Lamm eller får i kål är en husmansklassiker med norskt ursprung. I den här grytan tar man till hals, bog eller bringa med ben och gör ett riktigt långkok. På norskt vis serveras rätten med kokt potatis och kokta morötter, medan svenskar gärna vill ha lingonsylt till.
Klassisk oxsvanssoppa
Klassisk, svensk oxsvanssoppa är en klar soppa med köttet från oxsvansen, rotfrukter och lök. Soppan är ett riktigt långkok, som med fördel kan tillagas dagen före servering och stå till sig över natten. Om det skulle bli soppa över går den utmärkt att frysa in. Receptet kan dubbleras.
Fläsklägg med sefardiska smaker
Sefardisk kommer från det hebreiska ordet för Spanien, Sefarad. Sefarder var de judiska personer av spansk-arabisk härkomst som förvisades från Spanien på 1400-talet av kristna erövrare. Typiska kryddor i det sefardiska köket är bland andra kanel, kryddpeppar och citron. Här serverar vi fläsklägg i en kryddig sefardisk sås, mild men mustig.
Grytstek av fransyska
Grytstek av fransyska är festligt och gott. Varför inte satsa på en härlig grytstek till festen eller nyårsafton? Det är både enkelt och lyxigt.
Sydamerikansk Hot Pot
Kött, korv och bönor samsas här i en het gryta kryddad med stark chilisås. Grytbitar av griskött har kort tillagningstid och du har snabbt den här middagen på bordet.
Fläsklägg med surkål
Rimmar griskött passar fint ihop med surkål. Kålens sötma och syrlighet balanserar sältan från köttet väl. Den här typen av mat förknippar vi gärna med det tyska köket. Gott till är potatismos och stark senap.
Lammbräss med äggröra royal och späd sparris
Det här är en riktigt lyxig rätt som passar bra till påsk. Servera som en av rätterna på buffé eller som förrätt på en middag.
Gryta med grisbog, pumpa och svamp med Blå Kongo
En riktig höstgryta som du lagar av strimlad grisbog, rotfrukter och härliga kryddor. Bjud potatis till och strö smörfräst svamp över grytan före servering.
Rabo de Toro, oxsvansragu på spanskt vis
Trött på gamla vanliga recept? Då ska du göra ett långkok med spansk inspiration. Traditionellt serveras köttet på ben, men om du vill kan du rensa köttet och servera det i såsen utan ben. Den här rätten är mustig och välsmakande, och imponerar på dina gäster.
Stekt nötlever med gräddsås
Det här receptet kan du använda som grundrecept för nötlever stekt i skivor. Lever med gräddsås tillhör den svenska husmanskosten, men här har vi bytt ut den tjocka redda såsen, som ofta serveras till, mot en lättare variant.
Laga något gott med…
NYA RECEPT

Strimlat fläskkött i baobröd med lättpicklad kål och chilimajonnäs
Strimlat fläskkött i baobröd med lättpicklad kål och chilimajonnäs passar fint som fredagsmat. Köttet kan med fördel marineras dagen innan.

Fläskfilémedaljonger med grönkål, äpple och rödlök
Dessa goda fläskfilémedaljonger med grönkål, äpple och rödlök är enkelt att göra, särskilt som du i många butiker hittar sköljd och färdigskuren grönkål.

Kryddig gryta på grisbog med blomkålssallad
Bogen är en av de mest smakrika delarna på grisen och köttet passar fint i en gryta. Som en kryddig gryta på grisbog med blomkålssallad.

Southern fried griskind med honungs- och senapsdipp
Southern fried griskind med honungs- och senapsdipp kan serveras som smårätt, förrätt eller som en del av en buffé.

Feijoada – brasiliansk böngryta med chorizo och fläskkarré
Feijoada – brasiliansk böngryta med chorizo och fläskkarré passar fint i höstmörkret. Den blir så god eftersom kött och bönor är bra smakkamrater.

Tortilla med fläsklägg och kryddig butternut
Sväng ihop en god tortilla med fläsklägg och kryddig butternut till höstens fredagsmiddag. Här hittar du också recept på egna tortillabröd.
våra mest populära recept

Grytstek av fransyska
Grytstek av fransyska är festligt och gott. Varför inte satsa på en härlig grytstek till festen eller nyårsafton? Det är både enkelt och lyxigt.

Tacopaj med ärtmole
Tacopaj med ärtmole blir perfekt till fredagsmyset för både stora och små. Ärtmolen är en guacamole som blir klimatsmart när den görs på svenska ärtor istället för avokado.

Stekt oxfilé i skivor
Det här receptet kan du använda som grund för all typ av stekt oxfilé i skivor.
UTVALDA RECEPT

Rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål
Här är ett höstlyxigt recept på rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål.

Kålpudding
Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.

Ugnsbakad lammlägg med långbakad kål och nötter
Detta är ett härligt recept av Anette Rosvall med svenska råvaror – och naturligtvis med svenskt kött. Receptet kan lagas både i ugnen och på grillen.