Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Ugnsbakad leverpastej

Riktigt gott är det med leverpastej som man gjort själv. Det är faktiskt inte svårt alls, och tar inte lång tid. Gräddningstiden är 1 timme, men under tiden kan du göra annat. Servera som pålägg eller bjud den härliga pastejen direkt ur en snygg form på julbordet. 

Grillad secreto med tomatsallad

Halsbit eller secreto, det spanska namnet som syftar till grisens hemlighet, är en mör och fin styckningsdetalj som du kan hitta i välsorterade köttbutiker eller beställa butiker med manuell köttdisk. Den styckas ut på spanskt manér och passar fint att lägga på grillen, på grund av att den är duktigt marmorerad. Du kan använda det här receptet som grundrecept för grillad halsbit. 

Grillad pluma med ljummen potatis- och paprikasallad

Pluman är en saftig och mör fjäderformad styckningsdetalj från grisens framdel. Den passar att bräsera eller grilla. 

Grillad pingvinklubba med salsa

Pingvinklubban är en ny, rolig styckningsdetalj som du kan förbeställa i chakdisken eller hos din kötthandlare. Detaljen är svålfri och består av läggkött med ett litet ben att hålla i. Den passar att förkoka och sedan grilla, elle som här, grillas och tillagas klar i ugn. En läcker salsa blir ett fint tillbehör. 

Kalops

En riktig svensk husmansklassiker är kalops, serverad med kokt potatis och inlagda rödbetor. Receptet kan dubbleras. 

Pingvinklubba med senap, grädde och champinjoner

Lägg klubbor med timjan, lagerblad, lök, vitt vin i en gryta, täck med vatten och låt sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet släpper …

Rödvinsbräserad oxkind med bakad steklök

Lägg oxkinderna i en gryta tillsammans med rött vin, kalvfond, lagerblad, socker, timjan, lök och vitlök. Fyll på med vatten så att det täcker. Koka …

Njurtapp med brynt smör, pepparrot och kapris

Om du sett rätten slaktarstek på någon restaurangmeny, är det oftast njurtappen som avses. På engelska kallas den butchers steak och på franska onglet . Det är en V-formad muskel med kraftiga köttfibrer och lika kraftig smak. Om du genomsteker den finns risken att den blir seg och torr. Stek därför till medium och låt köttet vila före servering. Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av hel bit njurtapp i ugn. 

Lamm i dillsås med pepparbräserade morötter och citronpotatis

Det här är en annorlunda variant på husmansrätten dillkött. Framdelskött av lamm som får koka länge, läggs i en len sås smaksatt med dill och serveras med citronpotatis och morötter som bräseras med svartpeppar. 

Stekt blodpudding

Det här är en av de snabbaste rätter so finns. Tricket med att steka blodpudding på rätt sätt är att göra det i riktigt med smör och på låg värme. Då blir skivorna perfekt genomstekta medan ytan blir frasig. Gott till är lingon och vitkål.  

Leverpastej

Hemlagad leverpastej

Leverpastej är inte något man gör till vardags, men nog är det festligt att kunna bjuda på en egen, hemlagad pastej? Den här gör du enkelt i matberedare. Den passar fint på buffé och till jul.

Ölbräserad gryta med kantareller

Blanda samman öl, soja, tomatpuré, timjan och enbär i en gryta. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda några minuter. Koka upp igen, och lägg …

Laga något gott med…

NYA RECEPT

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Grytstek av fransyska är festligt och gott. Varför inte satsa på en härlig grytstek till festen eller nyårsafton? Det är både enkelt och lyxigt.

UTVALDA RECEPT

Kålpudding med pressgurka

Kålpudding

Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.

Scroll to Top