Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Äppelfläsk

Äpple, fläsk och lök är goda kamrater, som här samsas i en god panna. Passa på att laga äppelfläsk under skördesäsongen, när såväl äpplen som lök är som bäst. 

Pestoslungad pastasallad med skinka, spenat och jordgubbar

En supersnabb måltid lagar du av färdigköpt pesto, pastaskruvar, skinka och jordgubbar. Så passa på en sommardag när du hittat fina, färska jordgubbar. 

Stekt blodpudding

Det här är en av de snabbaste rätter so finns. Tricket med att steka blodpudding på rätt sätt är att göra det i riktigt med smör och på låg värme. Då blir skivorna perfekt genomstekta medan ytan blir frasig. Gott till är lingon och vitkål.  

Leverpastej

Hemlagad leverpastej

Leverpastej är inte något man gör till vardags, men nog är det festligt att kunna bjuda på en egen, hemlagad pastej? Den här gör du enkelt i matberedare. Den passar fint på buffé och till jul.

Apelsinstekt fläskkarré på sydamerikanskt vis

Det började med tacos, sedan kom pulled pork, och nu serverar vi en mängd olika rätter som en wrap eller en mjuk taco. Den här apelsindoftande rätten passar perfekt på fredagsmyset. Gör klar i förväg och värm bara på strax före servering.

Kotlett alla cacciatora

Den här rätten har hämtat inspiration i Toscana i Italien. Alla cacciatora betyder ’på jägarens vis’. Kotletterna serveras i en smakrik sås med nystekt polenta. 

Bacongrillade räkor och oliver

Ett enkelt sätt att höja smaken på olika ingredienser är att linda bacon runt. Sedan är det bara att grilla och servera. 

Vitkokt kotlett sichuan

Sichuan är det område i Kina som är mest känt för sin kryddstarka mat. Här serveras en läcker kryddsås med sichuanpeppar och chili till tunna skivor av kokt kött. Använd putsad kotlettrad (eller ytterfilé) av gris till den här rätten.  

Sellerisoppa med grillspett

På hösten finns det fantastiskt fin rotselleri att tillgå i grönsaksdisken eller på torget. Så passa på att laga en len soppa och servera den med kött på spett. 

Ostfylld skinkschnitzel med gurkraita och tomatcouscous

Snabbt och lätt lagar du såväl kött som couscous. Gurkraitan kan du göra i förväg. En perfekt vardagsrätt när du kommer hem från jobbet och vill ha maten på bordet snabbt. 

Skinkpizza med tomat och rucola

Allt fler butiker börjar sälja färdig pizzadeg, och då går det snabbt och enkelt att laga pizza. Den här pizzan är fylld med skinka, tomat och rucola. 

Varm glasnudelsallad med färsk skinka

Den här aromatiska salladen är en toppengod vardagsmiddag. Tack vare att köttet strimlas ytterst fint får det kort tillagningstid.

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Beef Neck-tacos med toppings

Halsen på nötkreaturet sitter ovanför högreven. Köttet från halsen blir godast om det tillagas på ben. Mycket går bort och det plockade köttet från 2 kg råvara blir lagom till 4 personer. Först ska köttet tillagas i ugn på låg värme 5 − 6 timmar och sedan ligga i spad över natten, så här krävs en smula planering. Jalapeños och tomatillos hittar du i välsorterade livsmedelsbutiker. Ersätt annars med någon annan typ av chili eller vanliga gröna tomater.

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Grillad tomahawk med grillad salsa arbol, pimentos del padron och elotes

Styckningsdetaljen tomahawk är en bit av entrecoten som styckas ut med ett långt ben. Det ser trevligt och spännande ut, och tillagning på ben ger alltid fin smak åt köttet. Eventuellt fett på kanten skär du bort efter grillning. Det kraftiga köttet kräver smakrika tillbehör som chili och majskolvar tillagade på mexikanskt vis.

Texas Cheese Steak Sandwich

När man styckar rostbiffen anatomiskt kan man få ut tre styckningsdetaljer. Själva rostbiffen, den långsmala rostasen och en mindre del som sitter undertill, den som kallas spegeln. Det köttet är mört och passar utmärkt att grilla. Här lägger vi det på en läcker macka tillsammans med stekt ägg och smält queso fresco, en ost som är populär Sydamerika och Mexiko. Hittar du inte queso fresco, använd gräddost.

Ugnsbakad och grillad fläsksida med broccoli och primörer

Sidfläsk är en härlig styckningsdetalj som är marmorerad med fett. Det gör att köttet får extra fin smak under tillagningen. Ett fiffigt sätt att minska grilltiden är att förbaka köttet i ugnen. Sedan tar det inte så lång tid att grilla köttet och primörerna.

Urban taco på skav av fransyska

Det är lättare att skära köttet till skav när det är tinat till hälften, så frys in det dagen innan det ska serveras, och låt det tina till hälften i kylskåp. Green taco serveras i salladsblad istället för i tacoskal, och var och en fyller med det man gillar bäst. Ett fint alternativ till vanliga tacos på köttfärs. 

Pressylta på fläsk, kryddpeppar och senapsfrön

Förr var sylta på julbordet ett måste, eftersom man tog vara på varenda del av varje slaktad gris. Det hållbara tänket kommer nu tillbaka och restaurangerna presenterar stolt sin egen sylta på julbordet. Det är inte svårt att göra sylta, så nu kan du också bjuda på en hemgjord variant.

Fläskkorv med ingefära, soja och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen! 

Köttbullar på lammfärs med rosmarin

Lammköttbullar med rostad vitlök och rosmarin

Många tycker om ett riktigt traditionellt julbord men vill gärna variera rätterna lite, så i år blir det köttbullar av lamm på julbordet! Lammfärs passar fint att använda i köttbullar med rejäl kryddning av örter. Servera som bufférätt på julbordet eller som hel måltid för 4 personer med kokt potatis och inlagd gurka.

Shabu shabu

Shabu shabu lagas av lövtunna skivor av entrecôte. Det här är en rolig rätt där var och en tillagar sin mat vid bordet. För att alla ska kunna få sin mat färdig någorlunda snabbt rekommenderas högst 6 personer runt varje värmekälla. Värmekällan ska vara av bordstyp, gärna en fonduegryta med brännare. Den bästa drycken till den här rätten är grönt te. 

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top