Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Rökt skinka med ostkräm, champinjoner, ättiksbetor och smulade potatischips

En elegant förrätt på fin, rökt skinka med tillbehör som ostkräm och ättiksbetor. Kan även serveras som mingelrätt eller på buffé.

Knaperstekt bacon med bakad tomat, syltad pumpa samt äggdip

Den här rätten kan du servera som en liten förrätt eller snacks. Pumpa, tomater och äggdipp gör du klara i förväg, så behöver du bara steka baconet före servering. 

Pingvinklubba med senap, grädde och champinjoner

Lägg klubbor med timjan, lagerblad, lök, vitt vin i en gryta, täck med vatten och låt sjuda i ca 2 timmar eller tills köttet släpper …

Traditionell griljering av julskinka, senapsgriljering

Det här är det mest klassiska eller traditionella sättet att griljera julskinka. Det här receptet ger en vacker, jämn och gyllene griljering med tydlig smak av senap. Förr blandade man även socker i griljeringen, men det behövs inte. 

Kokt julskinka

Så här kokar du julskinka på klassiskt vis. Du får även länkar till tips på hur du kan koka skinkan i ugnen i folie, samt på griljering och glasering. 

Ugnsbakad julskinka

Så här tillagar du ugnsbakad julskinka. Du får också förslag på hur du kan griljera eller glasera skinkan. Vill du tillaga den i folie i ugn, se kokt julskinka

Hemrimmad skinka

Så här rimmar du din egen julskinka. Förslag på hur du kokar eller ugnsbakar skinkan, se länkar i receptet. 

Grillade kamben och bönsallad med krutonger

Grillade kamben: Blanda samman citronsaft, olivolja och svartpeppar till en marinad. Marinera kambenen över natten.  Bönsallad med krutonger: Blanchera haricots verts, sockerärter och sojabönor i …

Långtidsgrillad, rimmad fläsksida med äppelsallad och plommonsås

Om du tycker om att laga mat på utegrill är det här receptet för dig. När sidfläsk tillagas långsamt i indirekt värme, smälter fettet ut och köttet blir mört och får fin smak. En plommonsås och en fräsch äppelsallad kompletterar. 

Tjocka revbensspjäll i ugn

Ett underbart läckert sätt att tillaga tjocka revbensspjäll. Köttet steks i ugn med grillsås, som också serveras till. 

Dragondoftande kotlett

Det här går snabbt att tillaga! Använd benfri fläskkotlett eller putsad kotlettrad (ytterfilé) till den här rätten. Perfekt för fredagsmyset. 

Friterad fläskkarré med grönsaks- och nudelwok

Panko, det japanska ströbrödet, gör panerad och friterad mat extra krispig. Här får fläskkarré först ligga i citrusmarinad innan den friteras. Till köttet njuter vi av en krispig wok med teriyakisås. 

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Helstekt lammrostbiff med potatisgratäng

Lammrostbiff har börjat styckas ut och säljas på allt fler ställen. Och vad passar till, om inte potatisgratäng? Väljer du en rostbiff med kappa steker du den med fördel med fettsidan neråt i pannan först. Fettet smälter då ner och ger ett gott fett att steka i och man behöver inte tillsätta extra smör eller olja. Skär gärna skåror i fettsidan innan du steker köttet så släpper den ifrån sig fettet lättare. Det här receptet kan du använda som grundrecept för stekning av lammrostbiff i bit. 

Helstekt lammentrecôte med kryddsmör

Det här receptet kan du använda som grundrecept för att steka lammentrecote i hel bit. Sedan ett tag tillbaka har vi kunnat köpa entrecote av lamm, och självklart är styckningsdetaljen mycket mindre än en entrecote av nöt. Servera köttet med ett hemgjort kryddsmör.

Lammgryta med rosmarin och svamp

Gryta på lammkött går snabbare att laga än gryta på nötkött, så här kommer en härlig gryta på bog av lamm som blir klar på ca en halvtimme. Smakerna av rosmarin och oliver för tankarna till Medelhavet, precis som tillbehöret cous cous.

Stekt lammfilé med rödvinssås

Lammfilé är något av det absolut möraste kött du kan smaka. Filéerna är tunna och smala, inte att förväxla med ytterfilén, som egentligen är putsad kotlettrad av lamm. För att filén inte ska bli torr under tillagningen passar det bra att binda upp dem två och två innan man steker.

Char sui av skinkrostbiff med mandarinpannkakor och grönsaker

En styckningsdetalj som kan skäras ut från skinkan kallas skinkrostbiff, eftersom köttet ungefär motsvaras av rostbiffen på nötkreaturet. Till den här rätten ska köttet marinera över natten och tillagningen tar upp till 4 timmar. Char siu är det traditionella kantonesiska sättet att tillreda grillat griskött, och här serverar vi det med traditionella kinesiska tillbehör.

Friterad spindelstek ’Nashville style’ på belgisk våffla med lönnsirap

Spindelstek är en styckningsdetalj som börjat dyka upp i rätter på menyn hos trendiga krogar. Köttet passar utmärkt att fritera och servera med tillbehör som våfflor, pickles och lönnsirap. Om du inte har tillgång till ett våffeljärn av belgisk variant går det naturligtvis lika bra att grädda helt vanliga våfflor.

Grillat lammhjärta

Grillat lammhjärta med zucchinifräs och citronsalsa

Att äta innanmat är helt naturligt i de flesta kulturer och var så även i vårt land fram till mitten av 1900-talet. Nu kommer trenden tillbaka och vi behåller de här läckra delarna istället för att exportera dem. Hjärta från lamm serveras här med kryddning av ras el hanout, som innehåller bl a spiskummin, ingefära, kryddpeppar, koriander och kryddnejlika. Salsan kryddas med sumak, som är ett torkat, malet bär.

St Louis-revben med dry rub och jalapenopotatissallad och dipp

St Louis-styckningen kommer från USA, där man gärna styckar ut den här detaljen med mycket kött på varje ben. Tre timmar tar grillning eller rökning, så samla vännerna kring grillen och passa på att umgås under tiden. Receptet på rubben blir en stor sats, så den kan du även använda till andra rätter. När St Louis-revbenen styckas ut får man samtidigt den styckningsdetalj som kallas broskkam. 

Örtbräserad och teriyakigrillad grisvans med picklat rött

Grissvans är verkligen en exklusiv råvara. Till skillnad från i många andra länder har våra svenska grisar kvar sin svans och kan ståta med den för grisen så karaktäristiska knorren. Självklart ska vi ta vara på svansarna här hemma och inte låta alla gå på export till asiatiska länder, där man gärna anrättar grissvans. Därav de asiatiska smakerna i det här receptet. För att få fin sälta låter vi svansarna dra i salt 4 − 5 timmar.

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top