
Grisbog med varm svamp- och pastasallad
En jätteläcker rätt att laga på hösten, när du har ett par nävar blandsvamp och lingon till hands. Den är vacker, god och framför allt snabblagad.
Glöggpastej med glöggelé
Glögg är en fin julkrydda som vi gärna använder till julbordets olika rätter. Här i en len pastej med glöggkryddad gelé. Du behöver såväl röd glögg som vit glögg till den här pastejen.
Gammaldags julkorv
Så här gör du äkta, gammaldags julkorv själv. I korven samlas alla de goda julsmakerna som nejlika, kryddpeppar, ingefära och kanel. Du får också tips på hur du bäst kokar korven.
Skinkrulle med baconsås
Den här fyllda rullen med sin härliga baconsås är ett annorlunda alternativ till en klassisk söndagsstek. Den passar bra när ni är många runt bordet. Receptet kan dubbleras.
Quiche Lorraine
En klassisk paj med tärningar av ost och rökt sidfläsk. Tillaga den i förväg, så behöver du bara lägga upp den vid servering. Pajen är lika god ljummen som kall. Skär den i stora portioner och servera som varmrätt, eller i mindre till förrätt, mingel eller buffé.
Pastrami
Pastrami är ett exempel på hur tillagning och kryddning gör hela rätten. Klassisk pastrami saltas, ugnssteks och röks lätt. Det sista momentet går bra att hoppa över för hemmakocken. Servera pastrami som smörgåspålägg, som kallskuret på en buffé eller ha på lut i kylen att servera till snabblagade lätta luncher.
Mingeltallrik med chilikotlett och skinkpaj
Tänkte du bjuda på mingel? Ibland kan det vara praktiskt att göra mingeltallrikar klara till gästerna. Här en med kotlett, skinkpaj, krämig örtröra och läckra tillbehör.
Fylld fjärilskotlett med spenatpasta
Fjärilskotletter kan antingen vikas ut till formen av en fjäril, eller fyllas med något gott, som i det här receptet. Smakerna är typiska medelhavssmaker, fetaost, örter, oliver, färsk spenat och pinjenötter.
Grillade marinerade fläskkotletter med potatisspett
De här kotletterna får fin vitlökssmak a marinaden och serveras med söta små färskpotatisar på spett. Det här receptet kan du använda oavsett och du grillar på utegrill eller i grillpanna.
Hästskofläsk med paprikacouscous
Rimmat sidfläsk är gott att steka. Här böjs det till festlig hästskoform och serveras med couscous med massor av grönsaker. Snabblagat och gott!
Stekt kotlett med wokade sesamgrönsaker
Stekt fläskkotlett är en enkel och snabb middag som blir riktig festmat med rätt tillbehör. Vad sägs om ris kryddat med indonesisk soja och en läcker wok med grönsaker och bönor?
Kinafärs
Grisen är högt älskad i Kina, så den här rätten har fått sitt namn bara för att den är gjord på fläskfärs. En snabblagad och supersmaskig vardagsrätt. Du lagar färsen med sås och grönsaker i en och samma panna, och bjuder fluffigt jasminris till.
Laga något gott med…
NYA RECEPT

Ssäm på lammlägg
Ssäm är koreanska och betyder ’vira in’. I Korea gör man oftast inte större paket än små munsbitar. Här är det läckert kött från lammlägg som viras in i små paket tillsammans med krispiga grönsaker. Köttet är ett riktigt långkok på lammlägg som blir snabbmat dagen därpå. Läggarna ska sakta sjuda i ugn i hela 3 timmar, så här krävs lite planering. När det är dags för servering behöver du dock bara lägga upp grönsakerna och värma på köttet och mandarinpannkakorna som köttet ska svepas in i. Därför passar det fint att tillaga köttet dagen innan det ska serveras.

Koreansk råbiff – yukhoe
Yuk betyder kött och hoe betyder rå, så det här är den koreanska varianten på råbiff. I Korea anger man gärna vilken sorts kött det är som ingår i rätten. Den här, som är gjord på lamm, skulle heta yangyuk-hoe. Stöter du på rätten gaphoe på matsedeln, är det en liknande rätt, men gjord på innanmat, som mage, lever eller hjärta.
Krispigt päron till är ett vanligt tillbehör till yukhoe. Vanligt päron går bra, men helst ska det vara nashipäron. Hittar du inte koreansk chilipasta, ersätt med sambal oelek.

Japansk katsu sando på lamm
Katsu sando är en japansk macka. Detta recept på japansk katsu sando på lamm är framtaget av Erik Videgård.

Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås
När Anette Rosvall var liten var det sötsura fläsket på kinakrogen något av det bästa hon visste. Pankofriterad secreto med sötsur relish och jordnötssås är hennes variant av den rätten och den är, om hon får säga det själv, faktiskt mycket godare. Panko, japanskt ströbröd, hittar du på hyllan för världens mat i välsorterade livsmedelsbutiker.

Poké-bowl med carnitas
Carnitas: Skär köttet i små bitar. Blanda samman chiliflakes och paprikapulver, och massera in kryddorna i köttet. Riv över apelsinskalet och pressa över apelsinsaften. Tillsätt …

Yoghurtmarinerade karré- och auberginespett med frasig potatis och grillad citron
Skär auberginen och köttet i lika stora bitar, 3×3 cm. Blanda sedan ihop citronskal, citronsaft, yoghurt, ajvar, zaatar och svartpeppar. Vänd ner kött och aubergine …
våra mest populära recept

Grytstek av fransyska
Grytstek av fransyska är festligt och gott. Varför inte satsa på en härlig grytstek till festen eller nyårsafton? Det är både enkelt och lyxigt.

Pannbiff med löksky
Pannbiff med löksky är en klassiker i det svenska köket. En riktig husmansrätt. Servera med kokt potatis, lingon och pressgurka på klassiskt vis.

Tacopaj med ärtmole
Tacopaj med ärtmole blir perfekt till fredagsmyset för både stora och små. Ärtmolen är en guacamole som blir klimatsmart när den görs på svenska ärtor istället för avokado.
UTVALDA RECEPT

Rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål
Här är ett höstlyxigt recept på rosmarinstekta lammracks med pumpapuré, kryddig portvinssås, belugalinser och svartkål.

Kålpudding
Kålpudding är en härlig husmansrätt som du kan passa på att laga under hösten när vitkålen är som finast.

Ugnsbakad lammlägg med långbakad kål och nötter
Detta är ett härligt recept av Anette Rosvall med svenska råvaror – och naturligtvis med svenskt kött. Receptet kan lagas både i ugnen och på grillen.