Recept
  • Griskött

  • Nötkött

  • Lammkött

  • Kalvkött

  • Chark

  • Typ av måltid

  • Säsong / Tema

  • Tillagning

  • Kriterier

  • Världens kök

Grillade glaserade skinkmedaljonger med kokosris och sparrisbroccoli

Skinkmedaljongerna är skivor av rullen en styckningsdetalj som styckas ut från skinkan. Köttet innehåller inte så mycket fett, så grilla varsamt och smaksätt med kryddor och glaze. Här får det grillade köttet sällskap av ett härligt ris och grillad broccoli.

St Louis-revben med dry rub och jalapenopotatissallad och dipp

St Louis-styckningen kommer från USA, där man gärna styckar ut den här detaljen med mycket kött på varje ben. Tre timmar tar grillning eller rökning, så samla vännerna kring grillen och passa på att umgås under tiden. Receptet på rubben blir en stor sats, så den kan du även använda till andra rätter. När St Louis-revbenen styckas ut får man samtidigt den styckningsdetalj som kallas broskkam. 

Ugnsbakad och grillad fläsksida med broccoli och primörer

Sidfläsk är en härlig styckningsdetalj som är marmorerad med fett. Det gör att köttet får extra fin smak under tillagningen. Ett fiffigt sätt att minska grilltiden är att förbaka köttet i ugnen. Sedan tar det inte så lång tid att grilla köttet och primörerna.

Pressylta på fläsk, kryddpeppar och senapsfrön

Förr var sylta på julbordet ett måste, eftersom man tog vara på varenda del av varje slaktad gris. Det hållbara tänket kommer nu tillbaka och restaurangerna presenterar stolt sin egen sylta på julbordet. Det är inte svårt att göra sylta, så nu kan du också bjuda på en hemgjord variant.

Fläskkorv med ingefära, soja och nejlika

Att göra egen, hemgjord korv är verkligen en konst, men det är riktigt trevligt pyssel till jul. Servera korven i sitt goda spad på julbordet eller som en egen måltid med potatismos eller rotmos. Glöm inte senapen! 

Lammköttbullar med rostad vitlök och rosmarin

Många tycker om ett riktigt traditionellt julbord men vill gärna variera rätterna lite, så i år blir det köttbullar av lamm på julbordet! Lammfärs passar fint att använda i köttbullar med rejäl kryddning av örter. Servera som bufférätt på julbordet eller som hel måltid för 4 personer med kokt potatis och inlagd gurka.

Köttfärssås, spetsad med korv och skinka

Stek färsen i olja och lägg över den på en tallrik. Skala
och finhacka lök och rotselleri, fräs dem i olja i stekpannan. Strimla skinka …

Terrin på rapsgris med surkålsmajonnäs och tryffel

Denna läckra terrin på rapsgris med surkålsmajonnäs och tryffel gör du helt klar dagen före servering. Skär upp i lagom skivor och servera med tillbehör.

Nattbakad hel skinka av rapsgris med kummin och enbär

När du bakar skinka i ugnen på låg temperatur tar det längre tid än på hög. Den här skinkan behöver natten på sig, men blir gudomligt god. Räcker till många och passar bra som bufférätt eller som tilltugg. Receptet är framtaget i samarbete med Årets Kock.

Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot

Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot

Frasig fläsklägg med rotselleripuré, picklade senapsfrön och pepparrot är en modern rätt som passar att bjuda på när det är fest.

Revben med smak av jul

Härligt goda och möra revben med smak av honung, nejlika och apelsin. Det perfekta tillbehöret på julbordet.

Hemmagjorda apelsin- och timjankorvar med sting

Gör din egen korv! Från Ås Gård kommer receptet på hemmagjorda apelsin- och timjankorvar med sting – en god fläskkorv, som görs på fläskkarré och späck.

Laga något gott med…

NYA RECEPT

Gratäng med julskinkerosor

Gratäng med julskinkerosor

Har du fått rester över från julbordet? Denna dekorativa gratäng med julskinkerosor är perfekt att svänga ihop av julresterna.

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Att snabbsteka är ett sätt att tillaga mat extremt energisnålt, vilket passar bra på den mongoliska slätten där det är ont om bränsle. Köttet och grönsakerna ska bara svängas runt i det heta kokkärlet, så därför är det bäst att välja en mör styckningsdetalj och skära tunt. När köttet är genomstekt lägger man det på wokens kanter för att tillaga sås och grönsaker i bottnen. 

Den fermenterade chilibönpastan Toban-djan finns i asiatiska butiker. Om du inte hittar pastan, ersätt med sambal oelek för liknande smak.

Ssäm på lammlägg

Ssäm är koreanska och betyder ’vira in’. I Korea gör man oftast inte större paket än små munsbitar. Här är det läckert kött från lammlägg som viras in i små paket tillsammans med krispiga grönsaker. Köttet är ett riktigt långkok på lammlägg som blir snabbmat dagen därpå. Läggarna ska sakta sjuda i ugn i hela 3 timmar, så här krävs lite planering. När det är dags för servering behöver du dock bara lägga upp grönsakerna och värma på köttet och mandarinpannkakorna som köttet ska svepas in i. Därför passar det fint att tillaga köttet dagen innan det ska serveras. 

Gott till grillen

våra mest populära recept

Grytstek av fransyska

Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.

UTVALDA RECEPT

Glödgrillad entrecotekappa med rostad spetskål

Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.

Scroll to Top