Hamburgare med grönsaker och klyftpotatis
Visst är det gott med hamburgare? Här får du tips om ett nytt sätt att servera dem, med bröd brett med kesella. Till serveras rädisor och klyftpotatis.
Då och då kan man hitta fjärilskotletter i charkdisken. Det är kotletter som skivats i tjocka skivor, som sedan delats så att de hänger ihop i ena änden och kan vikas ut till en fjäril. De kan också vikas ihop kring en läcker fyllning, som i det här receptet.
Det här är en lite lyxig fredagsrätt med läckra smaker av röd thaicurry, mandel och sesam. Wokade krispiga grönsaker är gott till köttet.
En läcker rätt att servera som sommarlunch när man har många gäster. Receptet kommer från Fredrik Anderssons, Sveriges Köttkock 2009, lunchmeny på Sveriges Grisföretagares stämma 2010, inspirerat av farmor Margits sommarmat.
Ibland är det trevligt med omväxling även traditionella mathelger som julen. Prova att laga en rimmad skinka på kanadensiskt vis och servera med lönnsirapssås, potatismos och stekta champinjoner. Du kan även servera skinkan på julbordet.
I matlagningssammanhang kallas runda eller ovala köttskivor ibland för medaljonger. Putsad kotlettrad av gris (som ibland säljs under namnet ytterfilé) passar utmärkt att skära till medaljonger. Det här är en snabblagad middag av kotlettmedaljonger under ett härligt gyllene täcke.
Pressyltan är en klassiker på julbordet. Förr lagades den av grishuvud, men det här är ett mer modernt recept på bogfläsk och kalvrygg.
En god, snabblagad och lättlagad vardagssoppa med massor av vitaminer och vacker färg. Barn brukar uppskatta att få stavar av grönsaker vid sidan av soppan att knapra på. Den passar också som liten förrätt, och räcker då till 6−8 personer.
Den här fyllda schnitzeln är snabblagad och enkel, men ändå med den där riktiga fredagskänslan.
Rökt picnicbog är en trevlig styckningsdetalj som kan användas till mycket. I den här rätten gör vi pasta carbonara på köttet. Gott och snabblagat.
Fläskkarré är en av våra grillfavoriter på sommaren. Den passar fint att marinera i en limemarinad som ger härlig syra.
Det blir allt mer populärt med ’nose to tail’-matlagning, det vill säga att det blir viktigt att ta tillvara allt som varje djur kan ge, även innanmat och blod. Förr var det en självklarhet, och kanske är det snart så igen? Här kommer receptet på hemlagad blodpudding.
Namnet provencale brukar betyda att det är vitlök i receptet. Här är det revbensspjäll som kryddas med vitlök och örter, och bakas smältande möra i ugn.
Visst är det gott med hamburgare? Här får du tips om ett nytt sätt att servera dem, med bröd brett med kesella. Till serveras rädisor och klyftpotatis.
Laga goda järpar av lammkött och servera dem till en läcker sallad på bulgur med sval gurkyohurt som sås.
Surf ’n turf betyder oxfilé och hummer, black & white betyder oxfilé och fläskfilé i samma rätt. Båda har fått inspirera den här superlyxiga middagen och toppar ugnsstekta grönsaker. Rätten serveras med romsås.
Ibland kan färsbiffar vara riktig festmat. Som i den här rätten, tillsammans med en frasig bakelse på spenat och potatis och en len ragu på svartrötter, kryddad med chèvre.
En härlig sallad med strimlat nötkött, het chili, svalkande melon och krispiga brödkrutonger. En perfekt sommarlunch, som är både enkel att tillaga och snabb.
Cannelloni är pastarör som fylls med något gott och sedan gratineras i ugn. Här består fyllningen av köttfärssås, spenat och fetaost. En krispig sallad passar bra till.
Rostas stekt i skivor är både gott och lättlagat. Köttet ser nästan ut som oxfilé, men har grövre köttfibrer och tål att stekas ungefär på samma sätt som biff. Ugnsbakade grönsaker i en härlig marinad smakar gott till.
Griskött och citrussaft är goda kamrater vars smaker kommer till sin rätt i den här läckra rätten. Passar perfekt på fredagsmyset.
Tack vare att köttet tärnas smått går det relativt snabbt att laga den här grytan. Orientaliska kryddor och kikärter gör det här till en mysig höstgryta.
Det här är en italiensk rätt som du kan servera på buffé eller som huvudrätt. Köttet kan med fördel kokas dagen före servering, och sedan bara skivas upp och dekoreras. Rätten passar bäst en varm sommardag, eftersom den serveras kall.
Köttet från bogen är magert och innehåller mycket bindväv. Det gör att det kräver lång tillagningstid för att bli mört, men oj, så gott det blir! Bacon, curry och äpple sätter smak.
En riktigt tjusig festrätt på lammytterfilé och råkorv. Välj gärna en korv kryddad med örter som passar till lamm som timjan eller rosmarin.
Flankstek chimichurri är kryddad med klassisk sydamerikansk smak och serveras med Moses kryddsmör, chili och stjärnanisinkokta grönsaker.
Sväng ihop en grillad upp och ner-kaka med karamelliserad frukt och grillad grädde som dessert efter grillmåltiden. Så gott!
Detta läckra recept på grillad lammrostbiff med svart vitlöksglaze och grillad knipplök bara måste provas till sommarens grill.
Grillrökt hemlagad lammkorv som serveras med getostkräm, grillad och råmarinerad broccoli, samt endive
Jerkkryddad fläskkarré i salladsblad med grönsaker och ost är ett festligt recept som passar fint när man vill laga något riktigt gott på grillen.
Grillad focaccia på grillrester med tomat, zucchini, koriander och riven ost samt syrad kål och gulärtshummus.
Flankstek i bit är en god styckningsdetalj att steka i panna. Rustika rotfrukter och lök, som rostats i ugn, och en sås med örter passar fint till.
Fransyska innehåller mycket bindväv och muskelfibrerna är ganska grova, så tillagning i fuktig värme under lång tid passar perfekt för att få fram bästa smak och mörhet.
Det här receptet kan du använda som grund för all typ av stekt oxfilé i skivor.
Detta är ett härligt recept av Anette Rosvall med svenska råvaror – och naturligtvis med svenskt kött. Receptet kan lagas både i ugnen och på grillen.
Entrecotekappan är den ganska tunna muskeln som ligger ovanpå entrecoten. Den är ytterst mör och passar perfekt för grillning i het glöd. Här får den sällskap av helgrillad spetskål och ett härligt brynt vitlökssmör.
Entrecotekärna är den runda muskeln i mitten av entrecoten. En hel entrecotekärna väger ca 1 kg och räcker till 6 personer.