Varför är det bra att det tillagade köttet får vila cirka 10 minuter innan man skär det?
Mer köttsaft bevaras och att det går lättare att skära köttet i tunna skivor.
Temperaturen sjunker och det gör att köttets röda färg bevaras.
Tillagningen fortsätter och efter 10 min har köttet fått en högre innertemperatur.
Rätt!
Fel!
Hur ska man skära kött, till exempel en stek?
Skär diagonalt över muskelfibrerna.
Skär tvärs över muskelfibrerna.
Skär längs med muskelfibrerna.
Rätt!
Fel!
Varför ska man alltid diska skärbrädan när man har skurit rått kött?
Det kan finnas bakterier på det råa köttet som kan spridas till tomater och andra grönsaker som man skär efter köttet och som inte ska tillagas.
Rått kött innehåller fettsyror som kan fastna på skärbrädan och oxidera. Det ger dålig smak till grönsaker som man skär efter köttet.
Rått kött innehåller röda färgämnen som blir bruna när de kommer i kontakt med luft. Det kan vara svårt att få bort den bruna färgen från skärbrädan.
Rätt!
Fel!
Vid vilken temperatur dör många av de skadliga bakterier som kan finnas på köttets yta?
40 grader
50 grader
70 grader
Rätt!
Fel!
Vid vilket temperaturintervall växer bakterier bäst?
10–20 grader
20–50 grader
80–100 grader
Rätt!
Fel!
Vad betyder begreppet ”Nose-to-tail”?
Att man använder kött från alla djurets delar, inte bara filé, biff och andra möra detaljer.
Att man framför allt tar vara på de yttre detaljerna, till exempel nos och svans.
Att man framför allt tar vara på de stora detaljerna, till exempel rostbiff och högrev.
Rätt!
Fel!
Framdelskött från nöt har en kraftig struktur och kan bli hårt av tillagningen. Hur tillagar man det så att det blir mjukt?
Låt köttet sjuda i vätska i ett par timmar tills det är mört.
Tillaga köttet tills det är rosa och innetemperaturen är ca 55 grader.
Tar bort bindväven och stek eller grilla det på medelvärme.
Rätt!
Fel!
Ett marmorerat kött har stråk av fett i muskulaturen. Vilket av alternativen är alltid marmorerat?
Fläskkotlett.
Ryggbiff från nöt.
Fläskkarré.
Rätt!
Fel!
Nötkött behöver möras efter slakt för att bli mjukare. Vilken är den vanligaste mörningsmetoden?
Hängmörning.
Vakuummörning.
Impulsmörning.
Rätt!
Fel!
Om det står i receptet att det ska vara högrev i köttgrytan men den har tagit slut, vad kan man ta i stället?
Bringa.
Fläskkarré.
Kotlettrad.
Rätt!
Fel!
Arbetet med köttets kvalitet startar på bondgården och slutar i köket. Vilken del av kvalitetsarbetet är extra viktigt i butiken?
Att se till att köttet hela tiden förvaras kallt, kylkedjan ska vara obruten.
Att stapla många förpackningar i kyldisken så att man inte behöver fylla på så ofta.
Att sortera bort förpackningar med kött som innehåller mycket bindväv och fett.
Rätt!
Fel!
Vilken temperatur rekommenderar Livsmedelsverket för kylförvaring av kött?
+4–5 grader
+4–8 grader
+5–6 grader
Rätt!
Fel!
Kött ska frysas in snabbt, hur kan man göra i en frys hemma för att snabba på infrysningen?
Lägg köttet i mindre påsar som läggs på olika platser i frysen.
Lägg påsarna med kött tätt ihop och sänk temperaturen i frysen.
Lägg flera bitar i en stor påse och kyl i vattenbad innan det läggs i frysen.
Rätt!
Fel!
En vakuumförpackning är lufttät och har en annan viktig egenskap, vilken?
I vakuumförpackningen fortsätter köttet att möras.
I vakuumförpackningen bildas en doft som även ger smak.
Luften som omger köttet i vakuumförpackningen innehåller mer syrgas.
Rätt!
Fel!
Vilka produkter är märkta med sista-förbrukningsdag?
Köttfärs och råkorv.
Kokta charkuterivaror och korv.
Helt framdelskött från gris.
Rätt!
Fel!
Dela detta quiz för att visa ditt resultat!
Subscribe to see your results
Vad kan du om hantering av kött
Du fick %%score%% rätt av %%total%% möjliga i quizen ”%%quizname%%”
%%description%%
%%description%%
Loading...