Popcorn med en doft av hamburgare

Vad gör man när man är sugen på popcorn men inte har någon lämplig olja? Desperat ser man sig om i köket efter något annat fett som man kan hetta upp riktigt mycket. Min blick faller på burken med ett smakprov av talg från Scan som jag fick häromveckan på en pressträff de hade tillsammans med Johan Jureskog på restaurang AG.

Poppa popcorn i nöttalg, går det?

Poppa popcorn i nöttalg, går det? Försöka duger, så jag daskade i cirka två matskedar talg i kastrullen och väntade. En svag doft av hamburgare sprider sig i köket allteftersom fettet först smälter och sedan börjar ryka lite smått. I med majskornen, vänta, lyssna på det omisskännliga ljudet av popcorn som studsar mot locket, salta och häll upp i skål och njut. Det fungerade finfint med talgen även om den ryker lite mer än olja, så se till att fläkten är igång. Sen kommer köket att lukta nötkött i cirka en timme efteråt, men det är nog många som tycker att det är en bonus.

Just det, jag hade ju varit på pressträff med Johan Jureskog och HKScan. De har nämligen startat ett samarbete som handlar om att HKScan ska leverera sitt bästa nötkött till restaurang AG, som finns på listan över världens tio främsta köttrestauranger och flera gånger utnämnts till Årets Köttkrog.

Att hitta rätt nötkött har varit en lång gemensam process.

Restaurang AG hanterar och tillagar kött på ett sätt som skiljer sig från de flesta andra restauranger. Att utveckla och hitta rätt nötkött hos Scan har varit en lång, gemensam process som pågått sedan i början av året. På anläggningen i Linköping har HKScan under våren investerat i en ny specialkyl för Restaurang AG. Det är här som företagets kött/styckmästare lagrar det utvalda köttet med exakt temperatur och luftfuktighet.

Bönderna som levererar djur till slakteriet ska involveras på mer detaljerad nivå.

Samarbetet är långsiktigt och i nästa steg planeras att bönderna som levererar djur till slakteriet ska involveras på mer detaljerad nivå, för att inkludera allt från val av djurraser, ålder och kön till själva uppfödningen.

Det här samarbetet är bara ett av många projekt som den svenska köttbranschen jobbar på för att öka kvaliteten på svenskt nötkött. Svenskt kött har till exempel utvecklat en nationell standard med en fem-gradig skala för marmorering av svenskt nötkött.

Det är roligt när det rör på sig i branschen.

Relaterade artiklar

Scroll to Top