Innanmat

Inälvsmaten från lamm är så smaklig och mjäll. Och trots ett visst vanrykte är den mycket användbar i köket.

Tillagning

Lammnjure är en riktig läckerhet som till exempel kan grillas och serveras med syrliga och peppriga smaker, eller smörstekas eller stuvas. 

Lammbräss är liten mjäll och har överhuvudtaget inget av typisk inälvsmak, utan är en snäll och ren aromatik. Det är en är en körtel som bara finns hos de unga djuren. Den bör förvällas innan den kan tillagas och kan sedan stekas, eller hackas och användas i stuvningar.

Lammlever använd vanligtvis till leverpastej, men blir delikat framförallt stekt, till exempel med lök, kapris, senap, citron och/eller rosmarin.

Lammnjure kan stekas, grillas och användas i stuvningar. Bra smakkamrater är rödvin, madeira, lök, bacon, senap och mycket annat. Lammnjure äts och uppskattas runtom i världen, bland annat i Iran, på balkan och i Nordafrika.

Tunga av lamm har en ren köttig smak och finfibrig och fuktig konsistens. I Frankrike, är detta populär lunch- och middagsmat. Den behöver inte lika lång tillagningstid som nöt- eller gristunga, eftersom den är mycket mindre, men den bör sjudas eller brässeras för att bibehålla sin saftighet.

Lammet ger också fjälster, det vill säga rengjorda djurtarmar som används som korvskinn. Lammfjälster används bland annat till wienerkorv och merguez.

Scroll to Top