Om kalvkött

Kalvkött är kött från unga nötkreatur. I Sverige är kalvuppfödningen en liten del av nötköttsproduktionen och kalvkött konsumeras i en relativt liten skala. Kalvkött styckas ut på ungefär samma sätt som nötkött, men de mindre slakkropparna gör att kalven inte ger lika många detaljer som fullvuxna djur.

Kalvköttet skiljer sig från nötet också genom färgen. Hur ljus färgen är på köttet, beror på hur mycket järn kalvens foder innehållit och på dess ålder. Mer järn ger till exempel ett mörkare kött.

Alla styckningsdelar från kalv är möra som de är, därför behöver kalvkött inte möras.

Kalvkotlett

Att tillaga kalvkött

Tillagning av nötkött

Kalvkött är ett mycket fint kött som kan varieras, smaksättas och tillredas på flera olika vis. Mörheten varierar mellan de olika styckningsdetaljerna, vilket beror på att de innehåller olika mycket bindväv och insprängt fett samt hur hårt de arbetat. 

Vill du lära dig mer om hur man tillagar de olika detaljerna bäst? Klicka på den detalj ovan du är intresserad av för att se var den sitter, hur den ska tillagas och till vilken innertemperatur.

Innertemperaturer

En termometer är ett av de viktigaste redskapen när man tillagar kött. Att veta mer om hur den används gör dig till en bättre kock. När man tillagar kött bör man avbryta tillagningen innan det kommit upp i den slutliga temperaturen. Detta beror på att innertemperaturen fortsätter att stiga även efter tillagningen. Mindre köttbitar stiger med ytterligare 1–2 grader medan större köttbitar stiger med cirka 3–5 grader.

Innertemperaturer för de vanligaste detaljerna

  Rare Medium Well Done
Filé 54°C 57°C 62°C
Entrecôte 54°C 57°C 62°C
Fransyska 55°C 60°C 75°C
Färs   60°C 70°C
Innanlår 55°C 60°C 75°C
Kotlett 55°C 60°C 70°C
Lever      

Märkning av kalvkött

Kalvar som är högst ett år gamla har två olika beteckningar:

Ljust kalvkött betecknas kött från djur upp till åtta månader.

Kalvkött betecknas kött från djur som är mellan åtta och tolv månader gamla.

Kött från djur äldre än tolv månader får inte kallas för kalvkött. Detta märks vanligen med ungnöt. Av märkningen ska även slaktålder framgå: ”Slaktålder högst åtta månader” eller ”Slaktålder från åtta till tolv månader”.

Styckning av mellankalv

Rulla till toppen