Späck och ister

Späck eller ister är grisens fett. Testa att använda späck eller ister istället för annat fett i matlagning och bakning.

Späck och ister är grisens fettdepåer. Ister är ganska löst i konsistensen och sitter kring grisens inre organ – närmare bestämt revben, njurar och tarmar. Späck däremot är lite fastare i sin form och kommer framför allt från ryggfettet.

Ister och späck innehåller mindre mättat fett och kolesterol, men mer omättat fett än smör. Det har till viss del idag konkurrerats ut av vegetabiliska fetter. Nu när synen på de olika fettsyrorna omvärderats har båda ister och späck börjat användas på nytt.

Tillagning

Ister och späck är en smakförhöjare. Det används också i utländska recept för att exempelvis ge en frasig och mer lättarbetad konsistens på pajdegen. Dessutom får deg och smet till andra bakverk också en smakförhöjning då smöret byts ut mot en del ister. Ister är även mycket bra att steka och fritera i tack vare den höga rykpunkten. Maten får således en fin och frasig yta utan os i köket. Att confitera i ankfett är ju en klassiker men prova att använda ister nästa gång! Det har en annorlunda smak som drar åt rostad sesam.

För att ister ska få sin smörlika, smidiga form smälts och silas det. Det kan hända att du gör din alldeles egna variant utan att tänka på det. Nästa gång du steker bacon eller ugnsbakar en fet styckdetalj från gris, spara det goda fettet. Sila fettet och låt svalna i en burk. Sedan har du en fantastisk produkt att smaksätta med och att steka i. Grönsaker når exempelvis högre höjder när de steks i ister från gris. Även späck har fina användningsområden; addera bitar av späck till ditt magra kött för att få det saftigare och mer smakrikt. Exempelvis när du gör egen korv.

I butiken

Ister säljs ofta i block med vaxat papper omkring och finns i de flesta livsmedelsaffärer. Späck hittar man i köttdisken, oftast i bitar.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat