Grissvans

Det är mer kött på en grissvans än man kan tro och den går utmärkt att ugnsrosta, koka eller fritera för ett knaprigt och smakrikt resultat.

Ett tecken på att svenska grisar mår bra är att de har kvar sina knorrar, alltså sin svans. I Sverige är reglerna för djurens välfärd sträng, och här är kupering av svansen förbjuden. I andra länder kuperas djuren ofta. Anledningen är att grisarna inte ska bita varandra i svansen vilket är ett tecken på att grisarna är stressade och inte får tillräckligt med utlopp för sina naturliga beteenden. Därför är tillgången på den ovanliga styckningsdetaljen grissvans inte stor. En grissvans väger knappa 200 gram och har även i Sverige en ytterst begränsad tillgång. Den är full med kollagen och bindväv men även lite kött.

Tillagning

I Sverige är det sällan man äter grissvans men i vissa länder i Asien är det en delikatess. Det är mer kött än man kan tro på svansen och den går utmärkt att ugnsrosta, koka eller fritera för ett knaprigt och smakrikt resultat. Är du sugen på att tillaga grissvans kan du testa det här receptet med asiatiska smaker på Örtbräserad och teriyakigrillad grisvans.

I Butik

Grissvans är en lite ovanligare styckningsdetalj, men det kan gå att få tag i om kan kollar i specialbutiker och välsorterade livsmedelsaffärer. För att vara säker på att du väljer svenskt kött kan du kolla efter märket Kött från Sverige.

Alla styckningsdetaljer av gris

Klicka för att se styckningsschemat större
Ladda ner styckningsschemat