Miljö och klimat

Biologisk mångfald
När våra svenska djur betar i hagarna hjälper de till att upprätthålla en biologisk mångfald. Det är nämligen på våra svenska betesmarker vi hittar den största biologiska mångfalden.

Cirkularitet
Visste du att djur är nyckeln till att upprätthålla en cirkulär matproduktion? Det är denna samverkan vi kallar för cirkularitet.

Hur kan vi minska matsvinnet?
Att mat slängs i onödan är inte hållbart i längden. Vi måste alla hjälpas åt för att minska på matsvinnet – bonde, konsument, i resturang och butik.

Kan kött vara hållbart?
Utan mat, mark och vatten och ett fungerande ekosystem faller grunden för människans existens. Kan kött vara hållbart?

Köttets klimatpåverkan
Det är inte helt enkelt att veta vad man ska äta om man vill tänka på klimatet. Här berättar vi mer om köttets klimatpåverkan.

Odling av vall – en hälsokur för jorden
Visste du att vall, det vill säga gräs och klöver, är Sveriges vanligast odlade gröda? Varför? Och på vilket sätt är odling av vall en hälsokur för jorden?

Vad görs för klimatet i den svenska köttproduktionen?
Genom ett samlat arbete inom branschen har vi kunnat minska klimatavtrycket i den svenska köttproduktionen till en låg nivå. Men vi vill göra mycket mer!

Varför ska man välja svenskt kött?
Spelar det någon roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Testa dina kunskaper för att se om du vet varför man ska välja svensk kött.

Vattenanvändningen för svenskt kött
Vattenbrist ett stort problem. I genomsnitt använder jordbruket 70 procent av vattenresurserna globalt. Men hur är vattenanvändningen för svenskt kött?