Miljö och klimat

Varför ska man välja svenskt kött?
Spelar det roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött Här hittar du 6 anledningar att välja kött från Sverige.

Kan kött vara hållbart?
Utan mat, mark och vatten och ett fungerande ekosystem faller grunden för människans existens. Kan kött vara hållbart?

Köttets klimatpåverkan
Det är inte helt enkelt att veta vad man ska äta om man vill tänka på klimatet. Här berättar vi mer om köttets klimatpåverkan.

Biologisk mångfald och ett levande landskap
I Sverige är det just de betande djuren som ser till att vi har våra hagmarker och därmed våra vackra öppna landskap. Utan betande djur kan vi inte upprätthålla en rik biologisk mångfald.

Hur mycket mark och resurser används för djuruppfödning?
Är det resurssmart när grödorna tar omvägen genom djuret för att ge oss kött? Här kan du läsa om hur mycket mark och resurser som används för djuruppfödning.

Vattenanvändningen för svenskt kött
Vattenbrist ett stort problem. I genomsnitt använder jordbruket 70 procent av vattenresurserna globalt. Men hur är vattenanvändningen för svenskt kött?

Hur kan vi minska matsvinnet?
Att mat slängs i onödan är inte hållbart i längden. Vi måste alla hjälpas åt för att minska på matsvinnet – bonde, konsument, i resturang och butik.

Vad görs för klimatet i den svenska köttproduktionen?
Genom ett samlat arbete inom branschen har vi kunnat minska klimatavtrycket i den svenska köttproduktionen till en låg nivå. Men vi vill göra mycket mer!

Odling av vall – en hälsokur för jorden
Visste du att vall, det vill säga gräs och klöver, är Sveriges vanligast odlade gröda? Varför? Och på vilket sätt är odling av vall en hälsokur för jorden?