Miljö och klimat

Varför ska man välja svenskt kött?
Spelar det roll vilket kött man köper? Gör det skillnad för klimatet? Är det överhuvudtaget hållbart att äta kött Här hittar du 6 anledningar att välja kött från Sverige.

Kan kött vara hållbart?
Utan mat, mark och vatten och ett fungerande ekosystem faller grunden för människans existens. Kan kött vara hållbart?

Kött och klimat
All mat orsakar någon form av klimatpåverkan. Ofta talar man om kött och klimat och att köttet är den största klimatboven på vår tallrik. Här berättar vi mer om köttets påverkan på klimatet och djurens roll för att minska klimatförändringarna.

Biologisk mångfald och ett levande landskap
I Sverige är det just de betande djuren som ser till att vi har våra hagmarker och därmed våra vackra öppna landskap. Utan betande djur kan vi inte upprätthålla en rik biologisk mångfald.

Hur mycket mark och resurser används för djuruppfödning?
Är det resurssmart när grödorna tar omvägen genom djuret för att ge oss kött? Här kan du läsa om hur mycket mark och resurser används för djuruppfödning.

Vattenanvändningen för svenskt kött
Vattenbrist ett stort problem. I genomsnitt använder jordbruket 70 procent av vattenresurserna globalt. Men hur är vattenanvändningen för svenskt kött?

Hur kan vi minska matsvinnet?
Att mat slängs i onödan är inte hållbart i längden. Vi måste alla hjälpas åt för att minska på matsvinnet – bonde, konsument, i resturang och butik.

Vad görs för klimatet i den svenska köttproduktionen?
Genom fler riktade åtgärder och utifrån rådande kunskap beräknas det svenska jordbrukets klimatutsläpp kunna minska med ca 20% inom de närmsta 10-15 åren.