Vitaminer och mineraler i kött

Kött innehåller vitaminer och mineralämnen som kroppen behöver.

I kött finns flera olika vitaminer och mineraler och alla har de sina specifika uppgifter i kroppen. För att vi ska må bra! I kött finns till exempel B-vitaminer, selen, järn och zink.

Kött är ett näringsrikt livsmedel. Det betyder att det har en hög halt av näringsämnen som kroppen behöver för att fungera. Resultat av kostundersökningar från Livsmedelsverket (Riksmaten) visar att mellan 15 och 30 procent av svenskarnas intag av vitamin B12 samt mineralämnena järn, zink och selen kommer från kött.

Vitaminer

Vitaminer är livsviktiga ämnen som har en rad olika uppgifter i kroppen. Det är till exempel vitamin B6, som även kallas för pyridoxin och som behövs för att omsättningen av proteiner ska fungera, det har även betydelse för nervernas funktion. De högsta halterna av vitaminet finns i animaliska livsmedel som kött, ägg och mjölkprodukter men även i bladgrönsaker och fullkornsprodukter. Vitamin B12 är ett annat vitamin i gruppen med B-vitaminer. Det behövs bland annat för bildning av blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning, det finns endast i kött, ägg och annan mat som kommer från djur.

Vitamin A påverkar syn, hud och slemhinnor och finns rikligt i inälvsmat men även i ägg och ost.

Mineralämnen

Mineraler är metaller, kalcium, natrium och andra ämnen som finns i jorden. De behövs för en rad olika funktioner i kroppen. Brist på mineraler kan ge olika symtom, till exempel blodbrist om man får för lite järn men det kan vara skadligt att äta för mycket. Järn, magnesium och zink är viktiga mineraler i kött. Magnesium behövs bland annat för omsättningen av kalcium och för nervernas funktion. Zink ingår i många av kroppens enzymer och behövs för immunsystemet.