Protein i kött

Kött är proteinrikt. Drygt en femtedel av en köttbit med låg fetthalt, till exempel en fläskkotlett, består av rent protein. Proteinerna bygger upp alla kroppens celler och krävs även för bildningen av livsviktiga hormoner och enzymer.

Lagom är bäst

Behovet av protein beror på hur mycket man rör sig. En vuxen med stillasittande arbete behöver 50–70 gram protein per dag. Om man äter mer proteiner än vad kroppen gör av med så används överskottet som energi. Proteinet i måltiden bidrar också till att man känner sig mätt.

Protein av hög kvalitet

Proteiner är stora molekyler som är uppbyggda av delar som har lite olika utseende och egenskaper. Hur varje proteinmolekyl är sammansatt har betydelse för hur lätt kroppen kan ta upp och använda det. Kött, mjölk och annan mat som kommer från djur innehåller proteiner som kroppen lätt kan använda.

Den som tränar behöver mer protein, omsättningen av näringsämnet ökar i musklerna och det byggs ny muskelvävnad. Om man tränar riktigt hårt så går det åt protein för att reparera musklerna.

Bland växterna är det framförallt spannmål och baljväxter som är viktiga proteinkällor. Genom att äta dessa vid samma måltid så kompletterar de varandra och blir lättare för kroppen att ta upp jämfört med om det bara finns en vegetabilisk proteinkälla i måltiden.