Kött – ett riktigt näringsrikt livsmedel

Kött är ett näringsrikt livsmedel som har en hög halt av näringsämnen som kroppen behöver. Järn, vitamin B12, zink och selen är näringsämnen som inte finns i samma koncentration i annan mat. 

Kött är ett näringsrikt livsmedel. Det betyder att det har en hög halt av näringsämnen som kroppen behöver, till exempel protein, järn, vitamin B12, zink och selen. Resultat av kostundersökningar visar att mellan 15 och 30 procent av svenskarnas intag av dessa näringsämnen kommer från kött.

Protein

Protein i kött och andra animaliska livsmedel har hög kvalitet, det innebär att kroppen lätt kan ta upp det för att bygga nya celler. Den som äter vegetariskt får protein från växterna istället. Genom att äta flera proteinrika vegetabilier i samma måltid, till exempel baljväxter och spannmål, blir växtproteinet också lätt för kroppen att ta upp, det är inga problem. 

Brist på protein är mycket ovanligt i Sverige eftersom det finns i nästan all mat. Vad man däremot missar när man utesluter kött är mineraler som järnselen och zink samt vitamin B12. För barn, kvinnor i fertil ålder, gravida och äldre är det extra viktigt att få tillräckligt med järn och vitamin B12.

Kött och grönsaker

Tallriksmodellen är ett hjälpmedel från Livsmedelsverket för alla som vill äta sunt. Den visar hur kött kan kombineras med grönsaker, bröd, rotfrukter, potatis med mera till en bra måltid. I tallriksmodellen utgör kött eller annan proteinrik mat en femtedel, resten av tallriken fyller man med mat från växtriket.

500 gram i veckan

I de svenska kostråden för hälsosamma matvanor rekommenderas max 500 gram kött i veckan, en mindre del av den mängden kan vara charkuterier. Det är köttets tillagade vikt som används i rekommendationen, det motsvarar 600–750 gram rått kött. Den mängden förser kroppen med bland annat värdefullt järn, vitamin B12, zink och selen. Det är näringsämnen som inte finns i samma koncentration i annan mat.