När man väljer att äta kött kan frågan ibland dyka upp om huruvida det är okej att äta kött. Är det dåligt för miljön och är det dåligt för hälsan? Här berättar vi mer om hälsoaspekten när det kommer till att äta kött. Ifall det är hållbart för klimatet och miljön att äta kött kan du läsa mer om här.
Är kött dåligt för hälsan?
Forskning visar att den största hälsorisken relaterad till våra matvanor – både i Sverige och globalt – är att vi äter för lite fullkorn, nötter, frön, grönsaker och frukt. Att vi får i oss för lite fibrer, fullkorn och hälsosamma livsmedel bedöms helt enkelt vara en betydligt större hälsorisk än att vi äter för mycket rött kött och chark. Alltså är påståendet att köttet skulle vara en stor hälsobov på tallriken en myt.
Kött är ett av de mest näringstäta livsmedel som finns. Det är alltså ett enkelt och gott sätt att få i sig mycket av den näring som kroppen behöver. Grönsaker, bönor, rotfrukter och fullkorn innehåller viktig näring men inte alls i samma nivåer som i kött, ägg och mejeriprodukter. Näringen i den växtbaserade maten kan dessutom ofta vara svårare för kroppen att ta upp. Därför kan du behöva äta kosttillskott för att få i dig järn, zink, D-vitamin, kalcium och andra mineraler och vitaminer som inte finns i tillräcklig mängd i en helt växtbaserad kost. Kolla gärna upp så att det kosttillskott du väljer är hållbart producerat.
Är det okej att äta kött?
De allmänna råden från organisationer som Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten, Världshälsoorganisationen (WHO) och World Cancer Research Fund (WRCF) pekar åt samma håll; vi bör i första hand sträva efter att ha en hälsosam vikt, röra på oss och motionera mer, äta mer grönt, begränsa mängden godis, sötade drycker och andra energitäta livsmedel, samt begränsa mängden rött kött till 500 gram tillagad vikt per vecka. De svenska kostråden för hälsosamma matvanor rekommenderar max 500 gram rött kött (gris, nöt, lamm, ren och viltkött) i veckan. En mindre del av det kan vara charkuterier, som skinka eller korv.
En vanligt missuppfattning gällande rekommendationen om 500 gram rött kött i veckan är att det avser otillagat kött. Rekommendationen gäller dock för tillagat kött, vilket motsvarar 600–750 gram otillagat kött. Det är alltså den slutliga vikten efter tillagning man pratar om i rekommendationen.
Se till att äta mycket mat från växtriket – minst 5 portioner grönsaker, frukt och bär varje dag och rikligt med baljväxter och fullkornsprodukter. Låt gärna grönsaker och rotfrukter få en stor plats på tallriken, komplettera med potatis, pasta, bröd eller gryn, och kött, fisk, ägg och baljväxter som bönor, linser och ärtor. Då får du en bra måltid med lagom mängd energi och mycket näring och smak. Fyll en femtedel av tallriken med kött eller annan proteinrik mat och resten av tallriken med mat från växtriket. Enkelt och smart!
Kan man få cancer av kött?
Emellanåt talas det om ett samband mellan en ökad risk för vissa cancertyper och en överkonsumtion av kött. Forskarna vet ännu inte vad orsaken till detta samband egentligen är. Det man dock vet är att när mat grillas eller steks på så pass hög värme så att det bränns, bildas ämnen som visats ha samband med cancerutveckling. Du ska exempelvis därför undvika bränt stekfett i såsbaser och vara försiktig med alltför hög värme vid grillning.
Vi vet att antioxidanter och fibrer, som finns i grönsaker, rotfrukter och grovt bröd, ger näring åt de nyttiga tarmbakterierna och är viktiga för att skydda mot cancer. Kan det lika väl vara så att personer som äter mycket kött inte äter tillräckligt av dessa, motionerar för lite och kanske lever ett stressigare liv? Köttmängden kan alltså vara en markör för en viss livsstil, snarare än en direkt orsak till den ökade risken.
Bakgrunden till rådet om max 500 gram tillagat, rött kött i veckan är att flera vetenskapliga studier visar ett samband mellan hög konsumtion av rött kött och risk för cancer i tjock- och ändtarmen. Det är dock fortsatt oklart om det är överkonsumtion av kött som är orsaken, eller om det är den övergripande livsstilen bland människor som äter mycket kött. Att enbart minska sin köttkonsumtion är alltså inte svaret för att minska risken för cancer – det handlar om att se över sin livsstil generellt. Här hittar du 10 råd som kan förebygga cancer, framtagna av WCRF (World Cancer Research Fund) – en internationell organisation som arbetar med frågeställningar om hur matvanor påverkar cancerrisken.
Mer läsning:
» Nya rön om kött och cancer
» Den polariserade debatten om kött måste nyanseras
För hälsan, miljön och klimatet
Ett enkelt sätt att äta hållbart och hälsosamt är att välja svenskt gris-, nöt- och lammkött, äta kött 4–6 gånger i veckan och att se till att fylla varje måltid med mycket av säsongens grönsaker, frukt, bär, nötter och rotfrukter. Kolhydraterna får gärna vara fullkorn, och fettet gärna svensk rapsolja som både är närodlad och bra för hälsan. Svårare än så behöver det inte vara! Varför det är så viktigt att välja kött från Sverige kan du läsa mer om här.
500 gram tillagat rött kött motsvarar ungefär 4 portioner à 125 gram kött i veckan eller 6–8 mindre portioner (à ca 60-80 gram) plus lite pålägg i form av till exempel skinka, korv eller leverpastej.
Är vegetariskt bättre för miljön?
Om du inte äter kött och vill välja mat som både är bra för miljön och för dig, ät varierat och välj grönsaker och andra vegetabilier i säsong. Vegetarisk eller vegansk kost är ofta inte så hållbar som man tror eftersom många av råvarorna transporteras från andra delar av världen. De ger dessutom ett stort miljöavtryck där de produceras. Naturvårdsverket redovisade, i den så kallade PRINCE-rapporten från 2018, svenska konsumenters miljöavtryck i andra länder, som orsakas av maten vi importerar.