Bakterier – det finns sätt att stoppa dem

Bakterier och andra mikroorganismer trivs på maten och på våra händer. Ett sätt att hindra deras framfart är att tvätta händerna ofta när man lagar mat.

Bakterier som finns på grönsaker och rotfrukter ska inte sprida sig till köttet och tvärtom. Därför är det smart att använda olika skärbrädor till kött och grönsaker och diska kniven mellan varven. Skaffa skärbrädor som är lätta att diska och byt ut dem när de blivit repiga.

Rena fat till lagad mat

Det kan finnas skadliga bakterier på köttets yta. Dessa förstörs av värmen i stekpannan, ugnen eller grillen. Fatet med otillagat kött som man bär ut till grillen ska alltså diskas innan det används som uppläggningsfat för det nygrillade köttet.  

Genomstek köttfärs

Helt kött kan ha skadliga bakterier på ytan som förstörs vid tillagningen. Köttfärs består av tusentals nermalda små ytor och här finns det stora chanser för bakterierna att växa till. Därför ska man vara extra försiktig med köttfärs: förvara den kallt och tillaga den senast på det sista-förbrukings-datum som står på förpackningen. Rekommendationen från Livsmedelsverket är att man inte ska smaka på rå köttfärs och att den ska genomstekas. Vill man testa om köttbullssmeten är lagom kryddad kan man steka en liten provbulle och smaka på den. 

Kyl snabbt

Många av de skadliga bakterier som kan växa i mat utvecklas bäst när temperaturen är mellan 20 och 50 grader, därför är det viktigt att mat som ska sparas till kommande middagar eller frysas in får kallna fort. Sänk ner kastrullen med soppa eller gryta i ett kallt vattenbad i diskhon eller ställ den i en snödriva utomhus. När maten är kall (ca 4˚) ställer man in den i kylen eller häller över den i formar och fryser in.

Det är praktiskt att göra en stor sats med köttgryta när man ändå håller på så räcker det till flera middagar. Grytan smakar dessutom ännu mer när där den fått stå i kylen i 2-3 dagar.