Griskött

De amerikanska styckningsdetaljerna för grillning och barbecue skiljer sig en del från de svenska, men allt oftare syns de i butiksdiskarna. Här beskriver vi de ...

De amerikanska styckningsdetaljerna för grillning och barbecue skiljer sig en del från de svenska, men allt oftare syns de i butiksdiskarna. Här beskriver vi de vanligaste detaljerna av gris som är riktigt härliga att grilla. 

Revbenens olika detaljer

Det finns många olika sätt att ta ut detaljer från den grisens sida med ben. Den här detaljen är fet, vilket är bra vid grillning – det ger smak och gör att köttet inte blir torrt.

Tunna revbensspjäll/Pork spare ribs

Tunna Revben eller Pork Spare Ribs kommer från de bakre revbenen på grisen. Dessa styckar man ut så att sidan finns kvar att göra bacon av. De har mycket fett som ger saftighet och god smak.

Dekräver inte så lång tillagningstid, grilla dem i ugn eller på grillen. I Sverige lagas de traditionellt på hög värme till exempel kryddade med salvia eller torkad ingefära, men de kan också förkokas och glaseras i ugn. Eller förstås som barbecue – långsamt i ugn eller på grill under lock. Då blir de saftiga och köttet faller isär.

St Louis cut

St Louis cut pork ribs eller bara St Louis som vi väljer att kalla detaljen på svenska är en del av sidan, som är trimmad till en jämntjock rektangel för att passa för barbecue. 

När man styckar ut St Louis cut, får man över en liten detalj det är Rib tip eller Broskkam som det heter i Sverige.

Detaljen har mycket härlig köttsmak cut och blir god att röka eller tillaga på låg temperatur i ugn med salt, peppar och paprikapulver, för att sedan glaceras med exempelvis aprikos och jalapenoglaze.

Baby back ribs/Kamben

Man skulle ju kunna tro att även den kommer från sidan på grisen, men den kommer mer från ryggen. Det är en styckningsdetalj som består av kotbenen som blir över när man styckar ut en benfri kotlettrad. 

I USA kallas de ”baby back ribs” – där ”baby” syftar på spjällens storlek, inte djurets ålder. De har inte lika mycket kött som tunna revben, men är saftiga och möra. Funkar fint att förkoka och grilla eller ugnssteka eller förstås långsamt röka dem med hickoryved och avsluta med en glaze.

Pork belly/Sida

Pork belly eller sida är den nedre delen av sidan. En sida är benfri och ganska fet och det är en perfekt bit att BBQ:a eller grilla långsamt. Prova även att ugnsbaka länge med svålen kvar.

Av sidan gör man också en hel del olika grejer som bacon, pancetta, rökt sidfläsk, färskt rimmat sidfläsk, porchetta och mycket mer. I USA finns inte bara en sorts bacon, vad sägs om Side bacon, Middle bacon, Back bacon, Cottage bacon eller Slab bacon?

Pork shoulder/bog och pork butt

Pork shoulder eller bogen är alltså djurets bröstkorg och skuldra. Den styckas ofta olika i Sverige och USA. I Sverige säljs detta kött färskt eller rimmat, det färska ofta tärnat, strimlat eller skivat. Ibland hittar man också färdiga grillspett med kött från bog. Pork shoulder är en stor detalj som i USA oftare används hel med eller utan ben i och den röks och lagas länge och serveras skivad eller dragen, pulled pork.

Den amerikanska detaljen pork butt är också från bogen. Man skulle kunna tro att denna detalj kommer från grisens bakdel, men så är inte fallet. 

Pork butt eller Boston butt som den även kan kallas, är den övre delen av bogen, närmare karrén och den styckningen har ingen riktig motsvarighet i Sverige. Den har ofta benet kvar och är full av bindväv och fett som smälter vid tillagning – funkar alltså utmärkt att laga länge på indirekt värme. 

Tillaga den hel i ugn eller som BBQ, krydda med din egna favorit rub och tillaga på låg värme. God att göra pulled pork på eller kyla ner och tunnskiva för att äta kall eller skiva tjockare och grilla på igen.