Långkokstrenden toppar med pulled pork

Att långkok ligger rätt i tiden
kan man konstatera då pulled pork blev det mest sökta ordet inom livsmedel på
Google 2013!

Kött blir fantastiskt gott när det tillagas på låg värme och
under en lång tid. Själv tycker jag det är praktiskt att sätta in en gryta med
en hel köttbit och rotgrönsaker i ugnen på låg värme på morgonen, så är den
färdig att äta när man kommer hem. Mustiga grytor som boeuf bourguignon och chili på högrev tycker jag blir bäst och tar kortare tid i en tryckkokare.
Trenden är även tydlig på restaurangsidan där det poppar upp ställen där man
kan få en god gryta, antingen på plats eller med sig hem.

Kött blir fantastiskt gott när det tillagas på låg värme och
under en lång tid.

God mat som är enkel att tillaga tilltalar många. Många gör
dessutom inte sitt val av middag förrän de står i butiken. Där har färdiglagad pulled pork
träffat mitt i prick. Man slipper hitta recept och hålla koll på ugnen, det är
bara att värma och njuta med goda tillbehör.

Inom vår produktutveckling på KLS Ugglarps har vi en rad olika sous vide-projekt igång. Sous vide betyder att vi kryddar och kokar så att konsumenten
sedan bara värmer det färdiglagade köttet. Vi provar oss fram med olika
köttdetaljer, smaksättningar, temperaturer och koktider.

Det är fantastiskt roligt att få kombinera kunskapen om
olika styckningsdetaljer med intresset för matlagning.

Långkok skapar unika möjligheter att lyfta värdet på
detaljer som vi annars har svårt att få ut ett bra pris för. Det kan till
exempel vara bogen som till stor del går till färs. Att höja värdet på dessa
detaljer, som ofta kräver lite längre tillagningstider, är en av många viktiga
faktorer när vi ska höja värdet på svenskt kött.

Jag förutspår att trenden
med kött som tillagas länge kommer att hålla i sig.

Det är fantastiskt roligt att få kombinera kunskapen om
olika styckningsdetaljer med intresset för matlagning. En del av mitt jobb
handlar om att ”trendspana” och försöka se vad som kommer bli populärt om ett
halvår – ett år.  Jag förutspår att trenden
med kött som tillagas länge kommer att hålla i sig. Det kommer finnas ett brett urval av spännande
produkter i butikerna framöver – resan har bara börjat med pulled pork!

Varför inte prova att laga pulled pork i helgen? Här finns två recept!

Relaterade artiklar