Om man endast odlar samma gröda på samma plats varje år kommer jorden till slut att utarmas och bli näringsfattig och skör. En hållbar växtföljd är central för en cirkulär matproduktion då djuren och växterna samarbetar och ser till så att marken brukas på ett hållbart sätt.
Planerad växtföljd
För att få en hållbar växtföljd är det viktigt att för varje år planera vad som ska odlas, helst minst 5–7 år framåt. På så vis kan man hjälpa till att ge jorden de bästa förutsättningarna för att få en god skörd år efter år. Ett exempel är att det endast går att odla bönor och ärtor på samma åkermark ungefär vart 6–8 år i Sverige för att minimera risken för sjukdomar i marken.
Viktigt att marken får vila med hjälp av vallodling
Inte heller där bördigheten på åkermarken är god går det att odla samma grödor varje år. Inom växtodling låter man därför marken vila vissa år genom att odla vall vilket är gräs, eller gräs blandat med proteingrödor som klöver eller ärtväxter. Det ger marken värdefull återhämtning, och mullhalten och bördigheten ökar.
Det är också ett sätt att minska trycket från skadegörare och svampsjukdomar så att mindre växtskyddsmedel behöver användas. Vallen som odlats blir foder till djuren. Vallodling och proteingrödor förbättrar jordens mullhalt och bördighet samtidigt som foder produceras till djuren.