Temperatur i ugn

Kurs: temperaturer

En grundkurs om ugnstemperaturer för att ha koll på hur du lyckas bäst med kötträtter som lagas i ugn. Olika temperaturer ger olika resultat på köttet.

Ugnstemeperaturer 

Med lägre temperatur i ugnen tar det längre tid för köttet att bli genomstekt men resultatet blir jämnare. Med högre temperatur finns risken att de yttre delarna av en större köttbit blir torra och överstekta innan kärnan har nått önskvärd temperatur.

Tjockare skivor av kött, till exempel fläskkarré eller entrecôte, vinner på att efterstekas i ugn istället för i stekpanna. Ge dem först en gyllenbrun yta genom att steka dem hastigt på båda sidor på hög värme i en stekpanna. Lägg över dem på ett fat och ställ in i ugnen, cirka 150˚C, och fortsätt tillagningen till önskad innertemperatur. När man grillar kan man göra på liknande sätt. Vänd först skivorna på hett grillgaller så att de får färg, sänk värmen, lägg på locket och efterstek köttet.

Ugnstemperaturer

Temperaturerna gäller ugn med över- och undervärme. Med varmluftsugn blir värmen effektivare och man kan sänka temperaturen med 25˚C jämfört med över- och undervärme.

Griskött
Bogbladsstek150˚C
Karré150˚C
Kotlettrad150˚C
Skinkstek150˚C
Entrecôte150˚C
Nötkött
Nötstek125˚C
Rostbiff, engelsk175˚C
Rostbiff, fransk125˚C
Kalvkött
Kalvstek150˚C
Kalvstek, genomstekt150˚C
Lammkött
Lammstek150˚C
Lammsadel150˚C

Lågtempa 

Ugnens temperatur kan styra tillagningens slutresultat. Så här funkar det!

När man steker en större, mör detalj i ugnen, till exempel hel kotlettrad, ryggbiff eller rostbiff, är det viktigt att mäta temperaturen mitt i köttbiten med en digital stektermometer för att kunna avbryta tillagningen i rätt tid. Om innertemperaturen är för hög (t ex 75˚C) blir köttbiten torr och grå istället för rosa och saftig (60˚C).

Tillaga i lägre ugnstemperatur för saftigare kött

Ugnstemperaturen har stor betydelse för saftigheten. Om det är för hett i ugnen (t ex 200˚C) blir köttet torrt även om man avbryter tillagningen vid önskvärd innertemperatur. Det beror på att köttets yttre skikt hinner bli torra och överstekta innan kärnan har nått rätt innertemperatur. Med lägre temperatur i ugnen, cirka 100–125˚C, tar tillagningen längre tid men resultatet blir saftigare.

Förutom temperaturen i ugnen så har köttets form och vikt betydelse för tillagningstiden. Digitaltermometern ett bättre instrument än klockan för att avgöra när köttet är klart.

Sous vide-teknik eller ångugn är andra sätt att tillaga kött vid låg temperatur. Sous vide innebär att köttet tillagas i en vakuumpåse i vattenbad i cirka 75 grader.

Alla lektioner i denna kurs

Temperaturer i kött

Använd termometer

Temperaturer är viktigt i all matlagning och särskilt när man lagar kött. Här lär du dig mer om att använda termometer och om ugnstemperaturer. Och hur ”lågtempar” man egentligen?

termometer

Temperatur i ugn

En grundkurs om ugnstemperaturer för att ha koll på hur du lyckas bäst med kötträtter som lagas i ugn. Olika temperaturer ger olika resultat på köttet.

Quiz

Johanna Westman

Utbildningsansvarig

I Köttskolan ansvarar Johanna Westman för utbildningarna Säsonger och måltider, Laga kött och Temperaturer.

Johanna är matlagare, skribent, stylist och kursledare med en massa år av erfarenheter av TV, radio, tidning och kokböcker. Hon brinner för att få in alla Sveriges barn vid grytorna och för att dela med sig av en uppriktig, villkorslös kärlek till mat, matlagning och måltider.

Johanna driver sedan 2014 Mosebacke Matstudio på Södermalm i Stockholm.

Rulla till toppen