Idag så importerar vi fortfarande ungefär hälften av allt de kött vi äter till Sverige. Ofta väljer man att köpa importkött för att det är billigare. Men det är nästan alltid billigare av en anledning – kraven på djuromsorg och påverkan på miljö och klimat är lägre. Billigt kött står oss alltså egentligen dyrt.
Svenska djur är friskare än vad djuren är i många andra länder där vi importerar kött ifrån. Här har vi länge arbetat med förbyggande arbetet för att djuren ska vara friska och må bra. Ambitionen är att vi i Sverige ska fortsätta ligga i framkant vad gäller hög djurvälfärd och hälsa hos djuren och med en låg påverkan på miljö och klimat.
Svenska bönder är kunniga och engagerade och har ett genuint intresse för sina djur. Det är genom bondens dagliga skötsel som djuromsorgen och djurens hälsa säkras. Med hjälp av rådgivare, veterinärer och löpande kontroller kan djuromsorgen hela tiden utvecklas så att vi kan säkerställa att djuren får ett gott liv.
Den svenska djurskyddslagen
Visste du att Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag? Det är något vi ska vara stolta över! Allting utgår ifrån att djuren ska ha möjlighet att bete sig så naturligt som möjligt. Det gäller både utomhus och inomhus. Enligt World Animal Protection Index är Sverige ett av de länder som rankas högst.
Vad innebär det då konkret? Jo, exempelvis har vi lagkrav på att grisar ska kunna ha halm för att kunna böka runt, att alla kor och får går på bete och att våra djur har större ytor att röra sig på när de vistas inomhus. I Sverige har vi också krav på kortare transporttid för djuren än övriga EU och här sker dessutom alltid slakt med bedövning.
EU:s djurskyddslagstiftning ligger fortfarande efter den svenska. Länder utanför EU som exporterar kött till Sverige har i många fall inga djurskyddsregler alls. I Sverige har arbetet med att våra djur ska ha det bra har pågått länge, redan 1988 fick vi världens mest kraftfulla djurskyddslag.
» Här kan du lära dig mer om skillnader i djurskydd mellan olika länder