Steka kött i ugn

Kurs: laga kött

Lär dig att steka kött i ugn – något som låter svårt men som är busenkelt. Här är knepen för att lyckas när du vill ugnssteka kött.

Så ugnssteker du kött 

Att steka kött i ugnen är en bekväm tillagningsmetod eftersom köttet sköter sig själv i ugnen. Man behöver bara kasta en blick på den digitala stektermometern ibland för att kunna ta ut steken när innertemperaturen är den rätta.

Förbered köttet genom att ta fram det ur kylen någon timme innan det ska tillagas. I en kylskåpskall stek tar det längre tid för ugnsvärmen att nå in i kärnan och då blir de yttre delarna torra.

Salta eller marinera köttet innan

Salta köttet cirka en timme innan det ska tillagas, saltet gör att saftigheten bevaras bättre. Det kan även läggas i marinad i cirka 1 timme. En marinad som innehåller salt ger ett saftigare kött. Om köttet ska brynas i stekpanna för att få färg på ytan innan det ställs in i ugnen torkar man av det före stekningen.

Krydda med peppar och torkade örtkryddor och lägg köttet i en smord långpanna eller ugnsfast form. Stick in en digital stektermometer i den tjockaste delen. Ställ formen i den nedre delen av ugnen.

Låt steken vila

Ta ut köttet vid önskad innertemperatur. Låt det vila 15–20 minuter. Tänk på att köttets temperatur stiger någon grad under vilan. 

Vilan gör att proteinerna stabiliseras, att köttet behåller mer vätska när man skär upp det och att det går lättare att skära det i tunna, fina skivor. Köttets färg bevaras bättre om man låter det vila, skär man det direkt så blir de rosa skivorna mer gråbruna.

Att steka köttet i låg ugnstemperatur (100–125˚C) under längre tid gör att exempelvis rostbiff får en jämnrosa färg, det kallas för fransk rostbiff. Med högre temperatur i ugnen (ca 175˚C), men att man avbryter tillagningen vid samma innertemperatur, blir rostbiffen genomstekt med en rosa kärna, det kallas för engelsk rostbiff.

Kött som passar att ugnssteka 

Att steka kött i ugnen är en bekväm tillagningsmetod eftersom köttet sköter sig själv i ugnen.

Om man önskar en tydlig stekyta på det ugnsstekta köttet kan man bryna det hastigt runt om i smör i en het stekpanna innan man ställer in det i ugnen.

Man behöver bara kasta en blick på stektermometern ibland för att kunna ta ut steken när innertemperaturen är den rätta. 

Större detaljer passar för ugnsstekning eftersom de bevarar saftigheten bättre än små. 

Detaljer som passar för ugnsstekning

  • Gris: Kotlettrad i bit, tjocka revbensspjäll, skinka i bit, karré i bit
  • Nöt: Entrecôte i bit, innanlår i bit, rostbiff
  • Kalv: Stek, sadel
  • Lamm: Racks, sadel, stek.

Alla lektioner i denna kurs

Steka i panna

Steka kött i panna

När vi tänker på tillagning av kött tänker vi ofta på att steka kött. Men hur gör man det enligt konstens alla regler och vilka styckningsdetaljer passar bäst i stekpannan? Här lär du dig precis det!

Koka kött

Koka kött

Att koka kött är en gammal klassisk metod väl värd att kunna. Lär dig stegen till gott kokat kött här och vilket kött som kan kokas.

Sous vide

Sous vide med kött

Tillagningsmetoden sous vide har länge använts av professionella kockar. Nu börjar den spridas allt mer bland hemmakockar. Med några enkla redskap till hjälp är det enkelt och blir gott.

Fläskkotlett i ugnform

Steka kött i ugn

Lär dig att steka kött i ugn – något som låter svårt men som är busenkelt. Här är knepen för att lyckas när du vill ugnssteka kött.

Grilla kött

Grilla kött

Är du inte redan grillnörd är det enkelt att bli en. Skaffa dig en ny hobby med denna kurs som innehåller grunderna i hur man grillar kött.

Kryddig lammgryta

Laga kött i gryta

Varje kultur har sina klassiska grytor med olika köttslag och styckningsdetaljer och en fantastisk variation i smaksättningar. Prova dig gärna fram, men lär dig först grunderna i att laga kött i gryta.

Quiz

Johanna Westman

Utbildningsansvarig

I Köttskolan ansvarar Johanna Westman för utbildningarna Säsonger och måltider, Laga kött och Temperaturer.

Johanna är matlagare, skribent, stylist och kursledare med en massa år av erfarenheter av TV, radio, tidning och kokböcker. Hon brinner för att få in alla Sveriges barn vid grytorna och för att dela med sig av en uppriktig, villkorslös kärlek till mat, matlagning och måltider.

Johanna driver sedan 2014 Mosebacke Matstudio på Södermalm i Stockholm.

Rulla till toppen