Smak och val av kött

Kurs: för butikspersonal

Ofta är köttet basen i ett recept, men vad gör man om butiken inte har rätt detalj hemma? För att kunna få till goda smakar är det också bra att ha koll på vilka kryddor och grönsaker som gifter sig extra bra med olika köttslag.

Ofta är köttet basen i ett recept, men vad göra om butiken inte har rätt detalj hemma? För att kunna få till goda smakar är det också bra att ha koll på vilka kryddor och grönsaker som gifter sig extra bra med olika köttslag.

Bäst-efter-tipset 

bäst före

I vakuumförpackning fortsätter köttet att möras fram till att förpackningen öppnas. Ju närmare bäst-före-datum man kommer desto mörare är köttet. 

På vissa förpackningar kan det stå ”bäst-efter” följt av ett datum. När förpackningen öppnas efter det datumet så har man ett garanterat mört kött. Det gäller främst nöt men även vissa detaljer av lamm.

Smakkompisar 

Smaksättning av kött kan varieras i all oändlighet. Men det finns några klassiska smaker som gifter sig direkt med de olika köttslagen gris, lamm och nöt.

griskött med smakkompisar

Griskött

Förutom salt och peppar är det ljusa grisköttet tacksamt att kombinera med syrliga och fruktiga smaksättare som till exempel äpple, apelsin, lök, ingefära och katrinplommon eller annan torkad frukt. 

I marinader och grytor passar det även med vitt vin, soja och strimlat skal av citron eller andra citrusfrukter. Örtkryddor som salvia, timjan, dragon, rosmarin och persilja är fina till griskött. 

Lammkött

Lammkött har en fin smak och det räcker gott att krydda med salt och peppar. Vill man smaksätta mer är det tacksamt med smaker från medelhavsköket, till exempel vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja. 

Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano och persilja är utmärkta till lamm. I marinader och grytor passar det även med rött vin och soja. 

Nötkött

Grönsaker, lök och rotfrukter, salt, peppar, chili, tomater, tomatpuré, vitlök, rödvin, soja, örtkryddor, till exempel timjan, lagerblad och persilja samt smör och olja.

I marinader och grytor passar det med mustiga och fylliga smaker som till exempel chili, tomater, tomatpuré, rödvin, vitlök och soja. Örtkryddor är också bra till nötkött. Timjan, lagerblad och persilja ingår i den klassiska franska köttgrytan boeuf bourguignon. 

Smör och olja ger också smak

Smör och olja ger smak till köttet. En del steker i smör och andra i en neutral olja (till exempel rapsolja) eller i en blandning av båda. Smöret visar hur temperaturen förändras, när det slutar bubbla är pannan tillräckligt het för att lägga i köttet. 

Örter kan också ge smak åt köttet i stekpannan, lägg i ett par kvistar timjan eller rosmarin och låt dem steka med.

Välj kött för vardag, helg eller fest 

Krav och förväntningar skiljer sig åt och beror på tillfället och på vilken typ av måltid du ska laga. Ha det i åtanke när du ska välja kött.

Skivat nötkött

Vardag, helg eller fest?

Olika köttbitar passar för olika tillfällen. Köttgrytor, stekar och långkok är utmärkt matlagning för helgen då man oftast har mer tid att stå i köket. När middagen ska vara klar på en kvart kan man svänga ihop en wok, en snabb gryta eller steka tunna skivor av kött.

Jul

Alla de stora helgerna har sina traditionella maträtter. Det är mat som skapar stämning och gemenskap. För många är det viktigt att alla klassikerna med de rätta tillbehören finns med på den generösa julbuffén. I butiken fylls diskarna med framförallt julskinka, men även revben och olika sorters korv. Många gör sina egna köttbullar till jul, enligt de traditionella familjerecepten, därför brukar det även säljas mer köttfärs.

Påsk

Under påsken är det många som samlar familjen och vännerna till en påskbuffé eller påskmiddag. Nu är det många som vill äta lamm, antingen i form av tunna skivor av rökt fårfiol på buffén eller lammstek till middagen. Inför påsken finns det ofta även helgskinka i butiksdiskarna, den passar bra att servera i tunna skivor på buffébordet.

Sommar och höst

Redan på försommaren är det grillpremiär och det betyder ökat utbud av karré, biff, korv och entrecôte. Till middag på midsommarafton är det många som vill servera grillat kött med grönsaker. När hösten kommer är det säsong för detaljer som passar att långkoka eller helsteka i ugn, till exempel högrev, grytbitar, rostbiff, fläskkarré och lammstek.

Recept och tillagningstips

Inför helger söker vi oftare tillagningstips och recept. Det är alltid bra att ha en grundkokbok till hands till exempel Rutiga Kokboken eller Vår Kokbok. De innehåller råd om tillagningstider och temperaturer. Såklart finns de också många bra sidor med matlagningsfakta på nätet, till exempel svensktkott.se

Alla lektioner i denna kurs

Köttskolan för butikspersonal

Hantering av kött i butik

Köttskolan för butikspersonal är en utbildning som handlar om köttet i butik – bra både för dig som handlar kött och för dig som jobbar i livsmedelsbutik.

griskött med smakkompisar

Smak och val av kött

Ofta är köttet basen i ett recept, men vad gör man om butiken inte har rätt detalj hemma? För att kunna få till goda smakar är det också bra att ha koll på vilka kryddor och grönsaker som gifter sig extra bra med olika köttslag.

Hur vet man att köttet är fritt från bakterier och andra smittämnen?

Att välja styckningsdetalj

I Sverige gillar vi att grilla och inspireras gärna av amerikansk barbecue. De senaste åren har det dykt upp många amerikanska benämningar på styckningsdetaljer i butiker och restaurang. Men hur används dom och var sitter de på djuret? Det ska vi reda ut här.

Quiz

Eric Persson

Utbildningsansvarig

Eric Persson är ansvarig för Köttskolans utbildningar Hantering och För dig som jobbar i butik.

Eric är köttgesäll i grunden med kärlek för gamla köttkunskaper i modern tappning. Han är grundare av Crossover creative och arbetar som matinspiratör och föreläsare med trendspaning och kött som specialitet. Tidigare var han verksam i matbutiken Cajsa Warg.

Han springer så ofta det går på bakgator för att hitta inspiration till spännande matkoncept och slår gärna ett slag för vardagsmaten. Eric står tveklöst på konsumentens sida vid köttdisken.

Rulla till toppen