Allt på djuret tas till vara
Lantbrukets djur blir till sist mat och det kött som inte används i hela bitar eller som färs tas tillvara i form av korv, pastejer eller annan chark. Men det finns ändå vissa delar på djuret som vi inte kan göra mat av, så som hudar, ben och talg och på slakterierna i Sverige tas allt som går tillvara. De enda biprodukter som går till destruktion och inte återanvänds är de som är klassade som SRM (specificerat riskmaterial), det vill säga material på ett djur som kan innehålla sjukdomsframkallande ämnen.
Skinnklädsel, hudvård och godis
Cirka 50 procent av slaktkroppen som blir annat än mat till människor. Till exempel:
• Skinnklädsel till bilar, möbler och kläder till människor
• Godis
• Hudvård, kosmetika och läkemedel
• Kött- och benmjöl till odling
• Hund- och kattmat
• Talg till matlagning
Målet är dock alltid att så mycket som möjligt av djuren som slaktas ska bli mat till människor. Orsaken till att nära hälften av mängden biprodukter inte går till livsmedel är att det idag inte går att få betalt för dessa produkter.
I framtiden blir det därför viktigt med produktutveckling, förädling och rätt marknadsföring. Vi behöver hitta fler användningsområden, men också öka efterfrågan på användning av biprodukter i svenska produkter och kök.