Vår
Våren bjuder på festligheter och vad passar då bättre än primörer och vårlamm?
Förutom ägg hör lammstek och helgskinka till påskmaten på våren. I Sverige är det fortfarande vanligast att tackorna lammar på våren och att lammen slaktats på hösten men nu finns det vårlamm som föds på hösten och slaktas på våren samt sommarlamm som föds under tidig vår och slaktas under sommaren. Det finns också ett större utbud av ungnöt.
Buffémat och primörer
Under våren är det tid för examenskalas med festliga bufféer, utflykter med picknick ute i naturen och dags för många att starta grillen igen efter vinteruppehållet.
Det börjar dyka upp primörer bland grönsakerna, till exempel sparris och rädisor. Välj säsongens tillbehör till köttet, till exempel sparris, tomater, rädisor och gurka.
Sommar
Sommarmat ska vara enkel och baserad på säsongens råvaror. Många äter utomhus och enklare former, anpassa matlagningen efter det. Att laga maten ute på grillen är ett sätt att umgås.
Några tips för att lyckas med grillat kött
- Låt köttet ligga i marinad någon timme. Det kan också kryddas med en rub innan det läggs på grillen. Strax innan det är klart kan man pensla på en glaze.
- Torka av marinaden innan köttet läggs på det heta grillgallret så blir ytan finare.
- Mindre bitar av kött kan träs upp på ett grillspett eller tillagas i en grillwokpanna.
- Indirekt grillning passar för större köttbitar. Det betyder att man placerar köttet vid sidan av kolen, lägger på locket på grillen och tillagar tills köttet har önskad innertemperatur.
- Hamburgare ska grillas till en innertemperatur av 70˚C, de ska vara helt genomstekta. Det beror på att det kan finnas skadliga bakterier i färsen men vid 70˚C är de förstörda.
- Var noga med att diska fatet som använts till det råa köttet så att det är rent när det tillagade köttet ska läggas upp. Det kan finnas skadliga bakterier på ytan på det råa köttet, dessa förstörs i grillen men kan finnas kvar på fatet och förorena det grillade köttet.
- Förvaring av sommarmat
- Se till att kött och andra känsliga varor snabbt kommer från butikens kyldisk till kylen hemma. Lägg kött i kylens kallaste del, kolla att den håller +4C˚. Öppna inte förpackningen förrän köttet ska användas.
- Ta med en kylväska till affären för att lägga kött och andra kylvaror i.
- Köttfärs är en extra känslig råvara. Helt kött har några få större ytor där bakterier kan slå sig ner men köttfärs består av många små, små köttbitar som har ytor runt om där bakterier trivs.
Höst
Höstens grönsaker och rotfrukter gör sig bra i mustiga grytor.
I Sverige är det vanligt att lamm föds på våren och slaktas på hösten. Det finns även lamm som föds upp för att slaktas på vintern eller våren men det vanligaste är höstlamm. Mustiga grytor och soppor passar på hösten. Till dessa passar det bra med kraftigt framdelskött från nöt, till exempel högrev eller bog. Från lamm tar man till exempel bog, bringa eller lägg. Bryn köttbitarna i en het stekpanna med smör innan det läggs i grytan, det ger fin färg och en rostad, aromatisk smak.
Höstens grönsaksskörd till grytan eller steken
Höstens skörd av lök samt morötter, betor, selleri och andra rotfrukter bidrar med ännu mer smak i grytorna. Svamp från skogen eller från matbutiken passar också, dela den i mindre bitar, stek dem och tillsätt samtidigt som grytan ställs på bordet. Eller gör en svampsås och servera till steken på klassiskt vis. Till exempel lammstek, skinkstek eller helstekt fransyska eller rostbiff av nöt.
En annan detalj som passar för långsam höstmatlagning är karré från gris som lagar sig själv på låg värme i ugnen till en saftig och kryddig pulled pork.
Vinter
Efter jul är det många som vill leva billigare och sundare. Då är det bra att ha koll på prisvärda styckningsdetaljer som räcker till mycket.
Framdelsdetaljer från nöt och lamm är prisvärt kött och tillsammans med säsongens grönsaker och rotfrukter, till exempel kål och rotfrukter, blir det grytor och soppor som framförallt smakar bra men som också passar när budgeten är mindre.
Koka egen buljong till grytan
Buljongbaserade grytor och soppor är också kalorisnål mat. Koka gärna egen buljong och använd i sopporna. Frys in den i istärningspåsar och ta fram när det är dags att laga sås eller soppa. Det är köttben, rotfrukter och lök i buljongen. Den kokar i 3–4 timmar, därefter silas den och kan kokas ihop ytterligare för att bli mer koncentrerad. Umami är namnet på den femte grundsmaken. Det är en fyllig och rund smak som känns tydligt i buljong.
På vintern är det uppskattat med värmande vintermat. Till vinterutflykten kan man göra en mustig soppa med finskurna bitar av kött och grönsaker och ta med i en termos. Eller baka piroger och fyll dem med stekt köttfärs eller strimlad julskinkan och finskuren vitkål.