Gödsel

Kurs: Cirkularitet

En förutsättning för att år efter år kunna odla mat är att marken tillförs näring och strukturförbättring, vilket djurens gödsel hjälper till med.

Gödseln sluter kretsloppet

Genom djurens gödsel kan vi sluta kretsloppet och ge tillbaka näringen till jorden för att sedan fortsätta odla mat till människor och djur. Det naturliga samspelet mellan djur och växter är ett kretslopp som vi i dagens matproduktion efterliknar genom att ha växtföljd och vårda marken på ett sätt som inte bara tär på marken utan också när den.

Naturgödsel = organisk gödsel

Naturgödsel är ett samlingsnamn för organiskt baserad gödsel och består av olika former av naturlig gödning som stallgödsel (gödsel från djur), kompost eller benmjöl. Dessa är långtidsverkande och ger marken näring, samtidigt som de tillför mullämnen. Det skapar liv i jorden och ger växtkraft till grödorna.

Mineralgödsel eller konstgödsel = processad gödning

Ett alternativ till stallgödsel är att använda gödsel som på något sätt är processad eller industriellt tillverkad – så kallad mineralgödsel eller konstgödsel. Sådan gödsel kan vara väldigt effektiv för att få stora skördar. Den är lättillgänglig för grödorna och sammansättningen mellan olika näringsämnen kan optimeras utifrån vilken typ av jord som gödseln ska spridas på, eller vilken typ av gröda som ska växa där.

En nackdel är dock att tillverkningen av mineralgödsel kräver stora mängder energi och kan orsaka en mer eller mindre hög grad av klimatpåverkan beroende på hur tillverkningsprocessen sett ut. Utveckling pågår för att i framtiden kunna tillverka mineralgödsel på ett mer klimatvänligt sätt. Mineralgödsel har heller inte förmågan att bidra till att förbättra markens struktur eller att sluta kretsloppet, vilket gödseln från djuren har. Inom den ekologiska odlingen får inte mineralgödsel användas så i dag är man helt beroende av gödsel från djur såsom grisar, nötdjur och höns.

Alla lektioner i denna kurs

Kossor vid gård

Slakt ger mer än kött

Slakt bidrar faktiskt till det cirkulära kretsloppet! Eftersom alla delar på djuret inte kan bli mat, har man i alla tider hittat andra användningsområden för det som blir över för att allt ska komma till användning.

Får på bete

Fotosyntesen och djuren

Eftersom vi människor själva inte kan ta vara på solens energi – så som växterna – kan man säga att produktionen av mat, såväl på åkrar som i stallar drivs av solkraft. Fotosyntesen är en förutsättning för allt liv på jorden.

Ska kött finnas i våra framtida kostråd?

Markanvändning

Djurens del i användningen av marken bidrar till cirkularitet på flera sätt.

Nu är det fokus på överlevnad som gäller

Växtföljd

För att odla grödor så som spannmål, oljeväxter och baljväxter krävs det att bonden planerar långsiktigt.

Utan djuren – inga grödor

Gödsel

En förutsättning för att år efter år kunna odla mat är att marken tillförs näring och strukturförbättring, vilket djurens gödsel hjälper till med.

Quiz

Får på bete

Vad kan du om cirkularitet?

Har du koll på den cirkulära matproduktionen? Vad innebär hållbara åkermarker och hur går det till när gödsel blir biobränsle?

Utbildningsansvarig

Svenskt Kött logo
Rulla till toppen