
Restavfall ger drivmedel och biogödsel
Restavfallen rötas i biogasanläggningar som resulterar i fossilfritt drivmedel i form av biogas och på köpet får man en näringsrik restprodukt som biogödsel till grödorna.
Biogas och biogödsel är exempel på hur vi har skapat ett nytt användningsområde för restprodukter inom jordbruket, och hur vi ser till att sluta kretsloppet inom den cirkulära matproduktionen.
Produktionen av biogas ökar
Mängden gödsel som rötas till biogas ökar stadigt och har mer än femdubblats sedan 2009. År 2023 fanns det totalt 71 stycken biogasanläggningar i Sverige som använder gödsel, främst från nötdjur och grisar. Tvärt emot vad många tror, så kan nötdjur och grisar alltså hjälpa oss att bli mer oberoende av fossila bränslen.
Biogödsel är faktiskt bättre än gödseln var innan den rötades eftersom kvävet blir mer tillgängligt för växten. Att röta avfall från jordbruket är en bra affär för bonden, som förser rötanläggningen med till exempel gödsel – och får tillbaka en ännu bättre gödsel till lantbruket. Samtidigt förser bonden samhället med fossilfri energi i form av biogas.
Tyvärr togs skattebefrielsen för biogasproduktion bort mars 2023. Det har gjort att många biogasproducenter har det tufft ekonomiskt och att en del varit tvungna att lägga ner sina verksamheter. Regeringen arbetar nu aktivt med EU-kommissionen för att få nya godkännanden på plats som möjliggör att skattebefrielsen kan komma på plats igen. Du kan läsa mer om processen här.