Biogas och biogödsel

Kurs: Cirkularitet

En viktig del inom den cirkulära matproduktionen är rötning av restavfall till biogas och biogödsel. Restavfallen består främst av biprodukter från slakt, gödsel och matavfall från människor.

Restavfall ger drivmedel och biogödsel

Restavfallen rötas i biogasanläggningar som resulterar i fossilfritt drivmedel i form av biogas och på köpet får man en näringsrik restprodukt som biogödsel till grödorna.

Biogas och biogödsel är exempel på hur vi har skapat ett nytt användningsområde för restprodukter inom jordbruket, och hur vi ser till att sluta kretsloppet inom den cirkulära matproduktionen.

Produktionen av biogas ökar

Mängden gödsel som rötas till biogas ökar stadigt och har mer än femdubblats sedan 2009. År 2023 fanns det totalt 71 stycken biogasanläggningar i Sverige som använder gödsel, främst från nötdjur och grisar. Tvärt emot vad många tror, så kan nötdjur och grisar alltså hjälpa oss att bli mer oberoende av fossila bränslen.

Biogödsel är faktiskt bättre än gödseln var innan den rötades eftersom kvävet blir mer tillgängligt för växten. Att röta avfall från jordbruket är en bra affär för bonden, som förser rötanläggningen med till exempel gödsel – och får tillbaka en ännu bättre gödsel till lantbruket. Samtidigt förser bonden samhället med fossilfri energi i form av biogas.

Tyvärr togs skattebefrielsen för biogasproduktion bort mars 2023. Det har gjort att många biogasproducenter har det tufft ekonomiskt och att en del varit tvungna att lägga ner sina verksamheter. Regeringen arbetar nu aktivt med EU-kommissionen för att få nya godkännanden på plats som möjliggör att skattebefrielsen kan komma på plats igen. Du kan läsa mer om processen här.

Alla lektioner i denna kurs

Kossor vid gård

Slakt ger mer än kött

Slakt bidrar faktiskt till det cirkulära kretsloppet! Eftersom alla delar på djuret inte kan bli mat, har man i alla tider hittat andra användningsområden för det som blir över för att allt ska komma till användning.

Får på bete

Fotosyntesen och djuren

Eftersom vi människor själva inte kan ta vara på solens energi – så som växterna – kan man säga att produktionen av mat, såväl på åkrar som i stallar drivs av solkraft. Fotosyntesen är en förutsättning för allt liv på jorden.

Ska kött finnas i våra framtida kostråd?

Markanvändning

Djurens del i användningen av marken bidrar till cirkularitet på flera sätt.

Nu är det fokus på överlevnad som gäller

Växtföljd

För att odla grödor så som spannmål, oljeväxter och baljväxter krävs det att bonden planerar långsiktigt.

Utan djuren – inga grödor

Gödsel

En förutsättning för att år efter år kunna odla mat är att marken tillförs näring och strukturförbättring, vilket djurens gödsel hjälper till med.

Quiz

Får på bete

Vad kan du om cirkularitet?

Har du koll på den cirkulära matproduktionen? Vad innebär hållbara åkermarker och hur går det till när gödsel blir biobränsle?

Utbildningsansvarig

Svenskt Kött logo
Rulla till toppen