Köttets ursprung har betydelse

Nu står det klart att skandalen med den importerade fläskfilén som sålts som oxfilé är mycket större än som tidigare varit känt. Att konsumenter lurats att köpa falsk oxfilé är inget annat än fusk och lurendrejeri. Därför är det bra att Livsmedelsverket polisanmält de företag som svarat för importen och bidragit till fusket.

Det som har hänt är osannolikt kreativt och dåligt. Det visar tyvärr än en gång hur viktigt det är med sund skepsis mot alltför låga priser på varor som normalt ska kosta mer. Som konsument ska du alltid vara noga med att leta efter ursprungsland, tydlig märkning. Enskilda partier billigt kött av ok kvalitet kan förekomma men ofta är pris kopplat till kvalitet. Du får helt enkelt vad du betalar för.

Många med bekymrade miner över att importen av kött ökar medan försäljningen av kött från djur uppfödda på svenska gårdar och slaktade på välkontrollerade svenska slakterier minskar.

I helgen var jag på Köttriksdag där merparten av landets nötköttsuppfödare var samlade. Många med bekymrade miner över att importen av kött ökar medan försäljningen av kött från djur uppfödda på svenska gårdar och slaktade på välkontrollerade svenska slakterier minskar. Varför?

Det finns så många skäl att medvetet välja svenskt kött.

I allt väsentligt beror det på priset. Svenskt kött kostar mer. Men det finns skäl till det. Vi har en sträng djurskyddslagstiftning, vi har kontroller i hela kedjan för att vi ska ha goda, säkra och trygga livsmedel. Det finns så många skäl att medvetet välja svenskt kött.

I Sverige har vi:

  • Friskare djur
    I Sverige är djuren friskare än i många andra länder. Svensk lagstiftning för hur djuren ska tas om hand är den mest omfattande i hela världen. I Sverige jobbar vi med förebyggande djurhälsovård med målet friska djur. Vi ger inte antibiotika i förbyggande syfte. Friska djur ska inte ha medicin. Och vi har inte motsvarande problem med resistens i djuruppfödningen som många andra länder har.
  • Stenhård kontroll
    Svenskt kött är hårt kontrollerat. Det är i princip fritt från salmonella tack vare effektiva kontrollprogram. I Sverige har vi en omfattande djurvälfärd och säkra livsmedel. Tillsynsmyndigheter kontrollerar och följer regelbundet upp varje del av livsmedelskedjan. Från bonde till butik.

Återigen. Det är fullständigt oacceptabelt med fusk i livsmedelsbranschen. Som konsument måste du kunna lita på den mat du köper. Vårt sätt att hjälpa till är att märka ut svenskt kött med ett tydligt blågult märke för att göra det enklare för dig.

Ta för vana att som restaurangbesökare alltid ställa frågan varifrån köttet och råvarorna kommer. Som konsument i butik – titta på förpackningarna, kolla ursprunget. Är förpackningen märkt med märket Svenskt kött så vet du att köttet kommer från djur som är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Och att produkten är tillverkad och packad i Sverige.

Vårt sätt att hjälpa till är att märka ut svenskt kött med ett tydligt blågult märke för att göra det enklare för dig.

Gör medvetna val, fråga om ursprung på restaurangmaten och håll utkik efter vårt märke i butiken. Det har riktigt stor betydelse att du väljer svenskt kött nästa gång du köper kött. Det står stora värden på spel.

Läs gärna Livsmedelsverkets Frågor och svar om fläskkött som har sålts som nötkött!

Maria Forshufvud
Vd, Svenskt Kött

 

Relaterade artiklar

Scroll to Top