Kasta inte ut skinkan med julen

Sällan är kylskåpet så välfyllt som
under juldagarna. Många av oss köper hem för mycket för att det säkert
ska räcka till flera kalas. Skinkan, sillen, köttbullarna, korven och
allt det andra ska räcka till matglada gäster, och det ska gärna bli
över.

Men efter några dagar, när man tagit av julmaten flera gånger
både till lunch och middag och sett de inplastade faten stå där i kylen,
kan man drabbas av en stark längtan efter en enkel grönsakssoppa till
kvällsmat. När den impulsen kommer är det dags att lyfta ut faten,
städa ur kylskåpet och ta hand om julmaten innan det har gått så långt
att man måste kasta den.

Det märkliga är att en bit in i februari känns det väldigt
lyxigt att ta fram en påse med strimlad julskinka ur frysen

Skinkan, korven och köttbullarna går utmärkt
att frysa. Så här års brukar det hagla av tips och recept på pajer,
pytt-i-pannor och annat som man kan laga med julmaten, men själv brukar
jag vara så trött på den att jag hellre strimlar skinkbiten som är kvar
och fryser in den i påsar som är lagom stora att de räcker till en
middag. 

På det här sättet får julmaten ett nytt liv
efter jul och det är den verkligen värd.

Det märkliga är att en bit in i februari känns det väldigt
lyxigt att ta fram en påse med strimlad julskinka ur frysen och strö ut strimlorna
i en paj eller blanda ner dem i nykokt pasta med gröna ärter och lite
grädde. Skivor av julkorv tinar snabbt och blir middag tillsammans med
rotmos eller potatismos Recept på rotmos hittar du här. Och det är en rikedom att ha hemlagade
köttbullar på lut i frysen.

På det här sättet får julmaten ett nytt liv
efter jul och det är den verkligen värd.

Relaterade artiklar

About The Author