#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm
#höstlamm

Smakkompisar, kryddor och tillbehör till lamm

Lammkött har en fin smak och det räcker gott att krydda med salt och peppar. Vill du smaksätta mer är det tacksamt med smaker från medelhavsköket, till exempel vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja. Lamm kan du tillaga efter recept med all världens smaker. Här kommer tips på några smakkompisar.

Marinad till lamm

I marinader och grytor passar det även med rött vin och soja. Lite salt i marinaden ger en lätt rimning som gör köttet saftigare, marinera i 1-2 timmar. Du kan också marinera i exempelvis med olivolja, citron, vitlök och örtkryddor.

Klassisk kryddning

Örtkryddor som rosmarin, timjan, oregano och persilja är utmärkta till lamm. Örterna kan även ge smak åt köttet i stekpannan, lägg i ett par kvistar timjan eller rosmarin och låt dem steka med.

Smör och olja

Även smör och olja ger smak. En del steker i smör och andra i neutral olja, till exempel rapsolja, eller i en blandning av båda. Smöret visar hur temperaturen förändras – när det slutar bubbla är pannan tillräckligt het för att lägga i köttet.

Efter stekningen kan du torka ur pannan, låta en klick smör smälta ner och vända köttbiten i det, eller ringla över lite olivolja, för smakens skull. Fettet behövs för att leda värmen från spisen till köttet och det bidrar även till den gyllenbruna stekytan. Rent kött, som inte är panerat, suger inte upp fettet.

Grönsaker, svamp och rotfrukter

Alla sorters grönsaker, lök, rotfrukter, svamp, äpple, pepparrot passar till lammkött. Välj grönsaker och rotfrukter efter säsong och använd dem både i grytor och soppor som tillbehör.

All världens kryddor och smaker

Lamm lagas i de flesta länder runt hela världen så det finns många smaker och kryddningar att välja mellan. Inte minst indiskt, turkisk och grekiskt. Prova och hitta dina favoriter och laga all världens mat med svenskt lamm.

3 tips när du tillagar lammkött:

– Tänk på att köttet blir bäst om det är rumstempererat när du ska tillaga det. Då kyls inte stek och grill ner. Du får också en jämnare tillagning när köttets temperatur sedan höjs av tillagningen.

– Låt alltid köttet vila efter all tillagning. Annars rinner köttsaften ut när du skär i köttet. Genom att låta köttet vila får du också en jämnare temperatur på hela köttet. När köttet vilar stiger innertemperaturen 1-2 grader på mindre bitar och 3-4 på större stekar.

– Använd alltid stektermometer för att kontrollera att köttet är lagom tillagat.

Temperatur och kött

Innertemperaturer på lamm:

Medium-Rare / Rosarött: 55°C
Medium / Ljusrosa: 60-65°C
Well Done / Välstekt: 70°C

REKOMMENDERAT

ERIK VIDEGÅRD LAGAR

Snabbstekt lamm på mongoliskt vis

Koreansk råbiff ”yukhoe”

Ssäm på lammlägg

Japansk katsu sando på lamm

RECEPT

Scroll to Top