Unna dig svenskt lamm på hösten
Det är nu på hösten som du ska passa på att unna dig svenskt lammkött. På hösten är det högsäsong för det färska, svenska lammköttet och nu är det som bäst. Traditionellt lammar tackorna på våren och lammen går till slakt på hösten efter avslutad betessäsong. Då har fåren och lammen betat gräs och örter i hagen hela sommaren, vilket ger en härlig smak på köttet.
Här berättar vi varför svenskt lammkött är som bäst på just hösten, hur svensk djurhållning ser ut och om vilka fantastiska naturvårdare våra svenska lamm är. Lamm är så mycket mer än bara filé och stek, här får du tips om hur du kan laga lamm nose to tail. Vi bjuder också på recept och de bästa knepen när du ska tillaga lamm.
Varför ska man välja svenskt lammkött?
Bra på att vårda naturen
Får och lamm är bra naturvårdare då de gärna äter sly och buskar så att landskapen hålls öppna och vackra. Får och lamm passar också bra på känsliga betesmarker eftersom de inte trampar sönder grässvålen. Detta gör i sin tur att blommor, fåglar och insekter kan leva gott.
Svensk får- och lammproduktion fyller en viktig roll i ett hållbart jordbruk. En del av åkermarken används för att producera vinterfoder medan resten används för sommarbete.
Det mesta som fåren och lammen äter kommer från gräs och grödor i närområdet. Gräset som djuren betar hjälper till att binda koldioxid från atmosfären när det växer, vilket gör att jordens mullhalt och bördighet ökar. Detta ger sedan bra förutsättningar för odling av grödor vi kan äta, som exempelvis raps, bönor eller spannmål.
Friska djur och respekt för det naturliga beteendet
Sverige har en lång tradition av hållbart och förebyggande hälsoarbete för djur. Det ger friska djur och bidrar till en låg användning av antibiotika inom djurhållningen – den lägsta i hela EU. Svenska får och lamm omfattas av den svenska djurskyddslagen som är den mest omfattande i världen. De föds upp med respekt för deras naturliga beteende. Till exempel går alla får och lamm i Sverige lösa i hela sina liv. På sommaren går de på bete och på vintern får de istället gå på djupströbäddar av halm i stallar. Håll utkik efter märket Kött från Sverige så kan du vara säker på att lammköttet är svenskt när du handlar i butik.
Endast en tredjedel är svenskt
Idag är det mindre än en tredjedel av lammköttet vi äter som är svenskt. Det mesta av lammköttet importeras från Nya Zeeland och Irland, där uppfödningen av lamm är mer omfattande och kraven på djurskydd är lägre. Det innebär också långa transporter av köttet och mer klimatutsläpp. Välj svenskt kött så gynnar du en låg antibiotikaanvändning och korta transporter.
Allt fler vill äta lammkött och helst välja svenskt kött. Det gör att vi i Sverige skulle behöva öka antalet får och lamm ytterligare för att kunna ha en god självförsörjning och vara mindre sårbara och mindre beroende av importerad mat.
Håll utkik efter märket Kött från Sverige så kan du vara säker på att lammköttet är svenskt när du handlar i butik.
Märket Kött från Sverige
Det är inte alltid helt lätt att veta om lammköttet är svenskt eller importerat i butiken. Märket kött från Sverige gör det enkelt att välja svenskt lammkött. Märket betyder att lammet är fött, uppfött och slaktat i Sverige och produkten är förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.
Att tillaga lamm
Så lyckas du med lammkött
Lamm är lite av en lyxvara som kan varieras på en mängd spännande vis i köket. I Sverige äter vi oftast lamm till påsken, men det är på hösten som de svenska lammen egentligen borde få en högtid. Ett tips om du vill ha riktigt fint lammkött till påsken är att passa på att köpa det på hösten och frysa in.
Lammkött har en fin smak som går bra att krydda med bara salt och peppar men det har också flera smakkompisar som förhöjer köttets egna, fina smak ytterligare. Kryddor från medelhavsköket som vitlök, rosmarin, citrusskal och olivolja är tacksamt att använda, men lamm lagas i de flesta länder runt hela världen så det finns en mängd variation och smaker att välja mellan. Testa att variera dina favoriträtter genom att byta ut köttet till lamm.
Smakkompisar till lammkött
Höstens svampar, rotfukter och äpplen är härliga att matcha lammköttet med likaså lök, olika typer av peppar och rött vin. Diverse färska örter så som rosmarin, timjan och mynta är också underbara till lamm och kan antingen användas i marinader eller stekas tillsammans med lammet i stekpannan.
Lamm äts i de flesta länder över, så för den som gillar influenser från andra delar av världen finns mängder av smaker och kryddningar att inspireras av. Kombinera till exempel lammköttet med citron, kummin, yoghurt eller fetaost. Eller varför inte testa asiatiska varianter på lamm? Nedan bjuder vi också på ett gäng härliga recept med lamm.
Tips! Vill du ha svenskt lamm till påsken? Frys in det på hösten när det svenska lammköttet i säsong! Att ta hjälp av frysen är både svinnsmart och gör att du kan njuta av svenskt lamm året runt.
4 tips när du tillagar lammkött:
- Tänk på att köttet blir bäst om det är rumstempererat när du ska tillaga det. Då kyls inte stek och grill ner. Du får också en jämnare tillagning när köttets temperatur sedan höjs av tillagningen.
- Låt köttet vila efter all tillagning. Annars rinner köttsaften ut när du skär i köttet. Genom att låta köttet vila får du också en jämnare temperatur på hela köttet. När köttet vilar stiger innertemperaturen 1–2 grader på mindre bitar och 3–4 på större stekar.
- Använd gärna stektermometer för att kontrollera att köttet är lagom tillagat.
- Glöm inte fettet. Smör och olja förhöjer smaken på köttet vid tillagningen. Fettet behövs också för att leda värmen från spisen till köttet och för att ge en härlig maillardreaktion, det vill säga den gyllenbruna stekytan.
Innertemperaturer på lamm:
Medium-Rare/Rosarött: 55°C | Medium/Ljusrosa: 60–65°C | Well Done/Välstekt: 70°C
Vilka styckningsdetaljer passar till vad?
Till långkok och grytor passar lammlägg och lammbog särdeles bra. Låt långkoket få ta lite tid. Genom den längre tiden och låga temperaturen får köttet chans att bli som bäst eftersom inte lika mycket vätska avdunstar och fett och kollagen får smälta.
Ska du grilla eller steka passar det bra med kotletter, innerfilé och ytterfilé, lammentrecôte, skivad lammbog, skivad lammstek, skivad lammbringa och lammracks.
Börja att tillaga dessa detaljer på högre värme för att sedan sänka till medeltemperatur. På så vis får de först fin yta och god smak när maillardreaktionen uppstår. Sedan får de tillagas klart till önskad innertemperatur.
För tillagning i ugnen passar det fint med ett helt lammrack, kotlettrad, lammstek, lammbringa, lammsadel eller hel lammrostbiff. Dessa goda detaljer passar också fint att tillaga långsamt på grillen. Lamm består naturligtvis av fler fina delar som passar fint både på grill och i ugn. Genom att använda sig av annorlunda styckningsdetaljer från lamm minskar också svinnet eftersom hela djuret kommer till användning.
Videos
Xi’an-nudlar med wokad lammfärs
Cassoulet med lammlägg
Goda lammrecept
För dig som har butik
Letar du efter skyltar att sätta upp i din butik för att visa att du har svenskt höstlamm?
» På Från Sveriges webbplats kan du ladda ner färdigt butiksmaterial