
Pluma
Pluma, som också kallas för kotlettkappa, är en saftig och mör fjäderformad detalj från grisens framdel. Den är sedan länge en uppskattad delikatess i det
spanska köket.
Pluma, som också kallas för kotlettkappa, är en saftig och mör fjäderformad detalj från grisens framdel. Den är sedan länge en uppskattad delikatess i det
spanska köket.
Rostbiff av gris eller skinkrostibiff kallades tidigare för skinkförbit eller förbit eftersom det är en del av skinkan.
Racks är grisens svar på lammracks. En snygg styckningsdetalj, som kan helstekas eller grillas med gott resultat.
Njure från gris är en delikatess som med fördel kan smaksättas med cognac eller madeira. Här får du veta hur man tillagar grisnjure.
Grislever är en given ingrediens i leverpastej, men kan också passa bra i en mustig gryta.
Innanlår av gris är en användbar och mångsidig styckningsdetalj som går att tillaga på många olika vis.
Grytbitar av fläsk kan bli till smakrika och spännande grytor som mexikansk Cochinita pibil, kinesiskt rödkokt fläsk, ungersk Gulyás eller polsk bigos. Fläskköttet är smakmässigt följsamt och spännande och kan bli både till milda rätter och heta eller pikanta.
Grisens hjärta är en mör detalj. Rökt grishjärta är en delikatess.
Rimmad fläsklägg med rotmos och senap tillhör de mest klassiska rätterna i den svenska husmanskosten. Balansen mellan rotsakernas sötma, senapens pikanta smak och det salta smakrika köttet är perfekt.
Karrén är något för dem som gillar tufft och tåligt kött med mycket smak och saftighet. Riktiga barbeque-fantaster väljer ofta fläskkarré för sina långgrillningar under lock. Och med sin höga fetthalt på cirka 11 procent tål den just sådana långa och långsamma tillagningar, på grillen eller i ugnen.
Hel kotlettrad med ben och fett ger det mest smakrika köttet. Fettet är smakbärare och benen ger mustighet och saftighet.
Styckningsdetaljen halsbit heter secreto på spanska och syftar på grisens hemlighet. Den är rikt marmorerad och passar bra att grilla.