Vad är skillnaden på vacmörat och hängmörat kött, och vad händer under mörningen?

Mörning är en process där köttets egna enzymer bryter ner proteiner i celler och bindväv, så köttet blir mört. Vacmörat kött styckas först och mörning sker sedan i lufttät vakuum-förpackning. Hängmörat kött möras som hel djurkropp. Hängmörning sker i kylrum med kontrollerad, temperatur och luftfuktighet.

Hängmörning var förr den vanligaste metoden att möra kött. Idag används hängmörning framför allt för kött av högre kvalitet. Om tiden och temperaturen är den samma är det enligt sensoriska tester ingen skillnad på mörhet mellan kött som vacmörats eller hängmörats.

Dock har hängmörat fått en högre status. Det kan bero på att hängmörning ibland upplevs ge ett mörare kött, sannolikt genom att det hängmörade köttet mörats längre tid och att köttet som valts är av högsta kvalitet.

» I Köttskolan kan du lära dig mer om mörhet

Senast uppdaterad 2024-02-07

Rulla till toppen