Vad är det för skillnad på ytterfilé och innerfilé av gris?

Ytterfilé är ett begrepp som har börjat användas på senare tid och som ofta syns påförpackningarna i handeln. Den styckningsdel som avses är en delad kotlettrad, renputsad från fett och ben. Ett korrekt anatomiskt namn på styckningsdelen är ”delad putsad kotlettrad”.

Tyvärr kan man få uppfattningen att det är filé man köper, vilket alltså inte är fallet. Kotletten behöver tillagas på lägre temperatur och under längre tid än filén för att komma till sin rätt. Ofta är den fläskkotlett som säljs som fläskytterfilé mörad genom marinering för att slutresultatet vid tillagningen ska likna filén mer.

Innerfilé har börjat användas om ”äkta” filé. Innerfilé är den möra styckningsdel som finns på insidan av ryggraden och det finns två innerfiléer på varje djur. Filé behöver inte lika lång tillagningstid som kotlett, och stekt i skivor blir den bäst på medelvärme.

Begreppen ytterfilé och innerfilé används även för lamm. Ytterfilé på lamm är en styckningsdetalj som även ingår i lammsadeln, kotlett och lammracks. Innerfilén av lamm sitter på insidan av ryggraden. Både lammytterfilé och lamminnerfilé är väldigt möra detaljer.

» Här kan du läsa mer om fläskytterfilé/benfri kotlettrad av gris

Senast uppdaterad 2024-02-07

Rulla till toppen