Är svenskt kött bättre?

Sverige är unikt vad gäller djurens välfärd och livsmedelssäkerhet och det är vi stolta över. Svenska djurskyddslagstiftningen går längre än EU:s krav, både vad gäller miljöer där djuren vistas liksom regleringar kring smittskydd och djurhälsa.

Svenska djur är friskare än vad djuren är i många andra länder och vi har en lång tradition av att arbeta förebyggande, så att djuren inte ska bli sjuka. Förekomsten av resistenta bakterier är mycket låg i svenskt kött och vi har den lägsta användningen av antibiotika inom EU. Därtill har Sverige ett mycket gott hälsoläge gällande salmonella, vilket endast några få länder lyckats med inom djurproduktionen.

Flera djuruppfödare och slakterier kompletterar dessutom lagstiftningen med egna och frivilliga regler, för att ytterligare förbättra djurens hälsa och välbefinnande.

» Här kan du läsa mer om svensk djuruppfödning

Senast uppdaterad 2024-02-19

Rulla till toppen